Opvangcentrum start reddingsdienst

GEWONDE VOGEL GESPOT? BRENG HEM NAAR DE ZONNEGLOED

Verantwoordelijke Karel Ackaert van De Zonnegloed wil met de reddingsdienst ook het vogelopvangcentrum van Oostende helpen waar nodig.
Michael Depestele Verantwoordelijke Karel Ackaert van De Zonnegloed wil met de reddingsdienst ook het vogelopvangcentrum van Oostende helpen waar nodig.
Zit er een egel, vogel of ander dier in je tuin dat hulp nodig heeft? Voortaan kan je ze binnenbrengen bij dierenopvangcentrum De Zonnegloed. Zij geven het slachtoffer dan de eerste zorgen en voeren het naar het VOC in Oostende.

"Onze collega's bij het Opvangcentrum Vogels & Wilde dieren (VOC) in Oostende kunnen niet overal tegelijkertijd zijn", legt verantwoordelijke Karel Ackaert uit.


"Als mensen een ziek of gewond inheems diertje kunnen vangen, kunnen ze het zelf naar het VOC brengen. Is dat niet mogelijk, kunnen wij het dier eventueel ophalen, de eerste verzorging toedienen en het dan naar Oostende brengen. Dieren die helemaal niet meer bewegen, bieden we ter plekke hulp. Al moet dat de uitzondering zijn, want uiteraard hebben we ook 400 eigen dieren die verzorgd moeten worden", zegt Karel.

Vorige week moest dierenverzorger Bart een erg verzwakte slechtvalk ophalen.
De Zonnegloed Vorige week moest dierenverzorger Bart een erg verzwakte slechtvalk ophalen.

Slechtvalk

Afgelopen week ging De Zonnegloed nog een slechtvalk in een Ieperse tuin helpen.


"De vogel was erg verzwakt toen onze dierenverzorger Bart hem ging ophalen. Om de valk de beste behandeling te bezorgen, brachten we het naar het VOC voor verdere verzorging. Iemand anders vond onder de haag in zijn tuin een aantal kleine egels en ook daar hebben we een handje geholpen.


"De slechtvalk verblijft nog steeds in Oostende en doet het ondertussen goed."

Belangrijke aanvulling

"We zijn blij met het feit dat mensen gevonden zieke of gekwetste vogels en wilde dieren bij De Zonnegloed zullen kunnen binnenbrengen en dat zij zullen instaan voor het transport naar het opvangcentrum", klinkt het bij Claude Velter, coördinator Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren in Oostende. "Wij krijgen jaarlijks bijna 4.000 dieren in nood binnen. Al onze tijd en energie gaat naar de verzorging. Een team of ambulance om dieren op te halen, hebben we niet. We hebben wel vrijwilligers die uitzonderlijk kunnen opgebeld worden om een dier in de buurt op te halen. Hoe verder van Oostende, hoe minder mensen geneigd zijn het dier te brengen. Hier kan De Zonnegloed natuurlijk een belangrijke aanvulling bieden."


Wie dieren in nood aantreft, kan steeds contact opnemen met VOC in Oostende (059/80.67.66)