Oostvleteren onthult gedenkteken voor soldaat die tijdens WO I gefusilleerd werd

Aan de hoeve waar Reyns werd terechtgesteld werd een gedenkteken onthuld.
LBR Aan de hoeve waar Reyns werd terechtgesteld werd een gedenkteken onthuld.
Oostvleteren heeft zondagmorgen soldaat Henri Reyns, die tijdens WO I werd terechtgesteld, herdacht. Daarbij werd een eenvoudig gedenkteken onthuld aan de hoeve waar Reyns werd gefusilleerd.

Het Verbond VOS, Vlaamse vredesvereniging, en VVB hebben zondag soldaat Henri Reyns herdacht. “Reyns werd geëxecuteerd op 17 mei 1915. Hij werd beschuldigd van ‘desertie in het zicht van de vijand’”, legt Guido Moons van de Vlaamse Volksbeweging uit. “Zijn tragisch verhaal begint eind september 1914 tijdens de zware gevechten bij de inval van het Duitse leger. Reyns raakte gewond, zowel fysiek als mentaal. Hij lag vijf maanden in een legerhospitaal en werd nadien een maand tewerkgesteld in een munitiedepot in Calais. Begin april 1915 werd hij goedgekeurd voor militaire dienst en teruggestuurd naar zijn eenheid, het eerste regiment karabiniers, in de buurt van Pollinkhove. Toen hij kort daarna met zijn compagnie naar een voorpost werd gestuurd, liep hij voor de tweede keer een zware mentale klap op. Een oorlogstrauma zou je het vandaag benoemen. Daarna weigerde hij tot vier keer toe de vuurlinie in te trekken. De krijgsraad kende geen genade en op 17 mei 1915 werd hij op een weide van hoeve Ameloot in Oostvleteren aan een paal vastgebonden, geblinddoekt en gefusilleerd. ‘Als voorbeeld’, verantwoordde generaal De Ceuninck de terechtstelling”, weet Moons.

Henri Reyns, gefusilleerd in Oostvleteren op 17 mei 1915.
RV Henri Reyns, gefusilleerd in Oostvleteren op 17 mei 1915.

Eerherstel

Op zondag 17 mei 2015 organiseerden VVB en VOS een eerste herdenking. “Nu vier jaar later volgt een tweede herdenking als ‘eerherstel’ voor deze arbeidersjongen uit Daknam, voor wie de francofone officierenkaste in de krijgsraad geen begrip kon opbrengen. 104 jaar na die bevolen ‘moord’ stelt het gewone Vlaamse voetvolk een gebaar van eerherstel, aangezien van overheidswege 104 jaar na de feiten verontschuldigingen achterwege blijven.” 

In stille optocht werd van de kerk en het monument voor de gesneuvelden naar hoeve Ameloot gewandeld. Tijdens de herdenking werden enkele gedichten voorgelezen en het lied over Reyns door Walter Evenepoel werd gebracht. Een gedenkteken werd tijdens een serene herdenking onthuld aan de hoeve. “Het gedenkteken is een eenvoudig eikenhouten kruis. Het verwijst naar de duizenden soldatengraven in de Westhoek. De eerste graven waarin de gesneuvelden werden neergelegd, zelfs nog tijdens het oorlogsgeweld, werden gemarkeerd met eenvoudige houten kruisen. Nu Henri Reyns’ graf niet meer gekend is, willen we zijn nagedachtenis in Oostvleteren met dit eikenhouten kruis eren. Op de dwarsbalk staan als blijvende en scherpe aanmaning de versregels van Wilderode.”

Tijdens de herdenking trok een delegatie in stille optocht van het dorpsplein naar hoeve Ameloot.
LBR Tijdens de herdenking trok een delegatie in stille optocht van het dorpsplein naar hoeve Ameloot.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.