Nieuw dierenasiel 'Poezewoef' geopend

VIER WESTHOEKGEMEENTEN WERKEN SAMEN OM BEESTJES OP TE VANGEN

Burgemeester Christof Dejaegher, schepen Kris Notebaert, medewerkster Sara Hamels, Stephan Mourisse (Vleteren), Marc Lewyllie (Heuvelland) en Sandy Evrard (Mesen).
Michael Depestele Burgemeester Christof Dejaegher, schepen Kris Notebaert, medewerkster Sara Hamels, Stephan Mourisse (Vleteren), Marc Lewyllie (Heuvelland) en Sandy Evrard (Mesen).
Op Werelddierendag opende het nieuwe dierenasiel 'Poezewoef' langs de Ouderdomse-weg in Poperinge. Het asiel voor honden en katten is een samenwerking van de vier Westhoekgemeenten Vleteren, Mesen, Heuvelland en Poperinge.

Het nieuwe dierenasiel 'Poezewoef' van de projectvereniging Zuidelijke Westhoek langs de Ouderdomseweg in Poperinge is iets later dan gepland geopend. "Enkele administratieve en noodzakelijke werken zorgden voor vertraging, maar nu kunnen we dus officieel van start met onze medewerkster Sara Hamels", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). In het asiel verblijven momenteel nog geen dieren, maar binnenkort wordt de werking opgestart. Het schuthok had wel al een eerste gast met een gevonden hond op de markt in Watou. Zijn baasje wordt in Frankrijk gezocht.

Haalbare afstand

Poezewoef zal dieren opvangen uit Heuvelland, Mesen, Poperinge en Vleteren en is dan ook een samenwerking tussen al die gemeenten. "In Poperinge was er een schuthok-werking voor de tijdelijke opvang van honden, maar we hadden geen werking voor permanente opvang. Bovendien waren er wettelijke verplichtingen, op het vlak van huiskatten waar we niet aan voldeden. Het dierenasiel is een nieuwe gespecialiseerde werking en bevindt zich op een haalbare afstand voor elke inwoner. Dit zal zeker een meerwaarde zijn", klinkt het bij burgemeester Dejaegher. "Het asiel herbergt voortaan twee quarantainekamers voor 9 poezen, een schuthok voor de noodopvang van drie honden, een groepshuisvesting voor 18 katten, 6 hondenhokken voor groot en klein en een flexibel hok dat in functie van de toestroom ofwel voor honden ofwel voor katten ingezet kan worden. Bovendien is er ook een recovery. Er zijn ook ruimtes voor voeding, dierenarts, medewerkers en vrijwilligers." Via een speciale ingang zullen brandweer en politiediensten 24/24 uur dieren in nood naar het asiel kunnen brengen.


De naam van het asiel werd gekozen na een oproep naar de inwoners. Kim Overbergh uit Krombeke en Francine Clabau uit Poperinge stuurden beiden de naam Poezewoef in. Ze kregen daarvoor een prijs in ontvangst. Poperinge stond in voor de bouw en de inrichting van het dierenasiel en had een prijskaart van ongeveer een half miljoen euro. De vier gemeenten betalen een bijdrage die berekend wordt op het aantal inwoners en dragen samen bij voor de werkingskosten en de exploitatie. Net naast het dierenasiel komt het nieuwe stadsdepot van Poperinge. In het nieuwe depot worden alle technische stadsdiensten, alle technische medewerkers van de groendienst, openbare werken, gebouwen, signalisatie, poetsdienst, garage, cultuur, Bellewijk, sportzone en OCMW ondergebracht. Het administratief personeel van de technische dienst verhuist mee.