Leerlingen helpen wilde dieren in nood

DE ZONNEGLOED KRIJGT STEUN VAN VRIJ AGRO- EN BIOTECHNISCH INSTITUUT

De leerlingen mochten ook de dierenarts assisteren bij het toedienen van vaccinaties.
Michael Depestele De leerlingen mochten ook de dierenarts assisteren bij het toedienen van vaccinaties.
Dierenpark De Zonnegloed Sanctuary in Vleteren krijgt sinds woensdag en nog tot en met vandaag hulp van 28 leerlingen uit het vierde jaar dierenzorg van VABI Roeselare. "We leren hier zaken die we op school nooit kunnen leren", leggen de leerlingen uit.

De Zonnegloed is een erkend opvangcentrum voor verwaarloosde, misbruikte, achtergelaten en in beslag genomen wilde dieren die niet meer terug naar de natuur kunnen. Sinds woensdag krijgt het dierenpark hulp van 28 leerlingen uit het vierde middelbaar technische PDM (plant, dier en milieu) richting dierenzorg van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare. "We kunnen hier veel ervaring opdoen. Het is tegelijk leerrijk, maar ook wel lastig", vertelt leerling Brooklyn Merlot. "Op school komen we alleen in contact met tamme dieren. Hier werken we met wilde dieren, die bovendien al het een en ander hebben meegemaakt."

De leerlingen hebben gevulde pompoenen opgehangen bij de berberapen en die kunnen dat duidelijk wel smaken.
Michael Depestele De leerlingen hebben gevulde pompoenen opgehangen bij de berberapen en die kunnen dat duidelijk wel smaken.

Speelvoer

Tijdens de driedaagse helpen de jongeren met voederen, maken ze de verblijven schoon en helpen de klauwen verzorgen. Het berenbos kreeg een opknapbeurt en ook het perk van de woestijnvosjes en de stekelvarkens werden opgefrist. Daarnaast mochten ze ook speelvoer maken voor de dieren. "Zo stoppen we het eten van de berberapen in pompoenen om de verveling van de dieren te verminderen. Ook proberen ze hun natuurlijk gedrag te stimuleren", legt een begeleider van VABI uit. "Een van de berberapen zat opgesloten bij een bakker. Als eten kreeg hij de onverkochte koffiekoeken", zegt Brooklyn, terwijl hij een gevulde pompoen klaarmaakt om aan de berberapen te geven.

Michael Depestele

Extra inspanning

"Het is een leuke ervaring voor de leerlingen om met deze dieren te werken. Het vraagt wel een extra inspanning van onze verzorgers, maar dat doen ze met plezier. We zijn dankbaar dat de leerlingen naar ons zijn gekomen", reageert verantwoordelijke Karel Ackaert.


De leerlingen mochten verder ook de dierenarts assisteren bij het geven van vaccinaties. Lara Vantieghem mocht een pony vaccineren. "Het leukste aan dierenverzorging is dat je dieren kunt helpen", vertelt ze. "Deze driedaagse is leerrijk en leuk. Later wil ik ook aan de slag in een dierenpark."

Weetjes

VABI Roeselare komt ondertussen al zes jaar op driedaagse naar dierenpark De Zonnegloed. "We krijgen hier altijd een goede begeleiding en kunnen verblijven in het jeugdverblijf van De Zonnegloed. De leerlingen zien hier zowel de aangename als onaangename taken. De dierenverzorgers delen ook allerlei weetjes met onze leerlingen. Ze mogen bovendien veel zelf doen en dat maakt het voor hen ook een stuk aangenamer", besluit leerkracht dierenzorg Justine Desmet van VABI Roeselare.