Johans Senegalese vrouw mag België niet in: “Verschrikkelijk dat ik de geboorte van onze tweeling zal missen”

Johan is radeloos en hoopt iemand te vinden die hem kan helpen.
LBR Johan is radeloos en hoopt iemand te vinden die hem kan helpen.
Johan Verschaeve uit Woesten is radeloos. Hij is al tien jaar samen met Anna uit Senegal, waarvan vier jaar getrouwd. Zijn vrouw is zwanger van een tweeling, maar Johan zal de geboorte moeten missen, want het lukt hem niet Anna naar België te halen. Hij hoopt nu iemand te vinden die hem uit deze lijdensweg kan helpen.

Tien jaar geleden ging Johan Verschaeve (55) uit Woesten op reis naar Senegal. “Tijdens die reis van drie maanden heb ik Anna leren kennen. Als je verliefd wordt, ben je verliefd. Zoiets kun je niet tegenhouden. In 2015 zijn we getrouwd”, vertelt Johan. Zes jaar bleef Johan in Senegal wonen. Zijn frituur De Westhoek in Woesten werd uitgebaat door een werkneemster. “Ze heeft mijn frituur fantastisch uitgebaat, maar ik ben terug naar België gekomen om mijn zaak zelf weer uit te baten. Ik ben dankbaar dat mijn personeel me de kans heeft gegeven om zes mooie jaren met mijn vrouw in Senegal door te brengen”, zegt Johan. 

Huwelijk wettig verklaren

“Terug in België ben ik naar het gemeentehuis in Vleteren gestapt om mijn huwelijk wettig te laten verklaren. In januari 2016 werd mijn aanvraag geweigerd door de dienst Vreemdelingenzaken, maar dat heb ik pas een jaar later via de gemeente vernomen.” In 2018 kwam Anna vijf weken op vakantie naar België. “Samen zijn we naar de gemeente gegaan om ons huwelijk wettig te laten verklaren. Na een lange vragenlijst werd de aanvraag goedgekeurd. Sinds september 2018 zijn we officieel getrouwd.”

Johan en Anna zijn al tien jaar samen, waarvan vier jaar getrouwd.
Johan Verschaeve Johan en Anna zijn al tien jaar samen, waarvan vier jaar getrouwd.

De dienst Vreemdelingenzaken gelooft niet dat ik haar kan onderhouden. Ik verdien blijkbaar niet genoeg

Johan Verschaeve

Tweeling op komst

Lang verblijf voor Anna verkrijgen, lukt het koppel niet. “De dienst Vreemdelingenzaken gelooft niet dat ik haar kan onderhouden. Ik verdien blijkbaar niet genoeg. Dat is toch belachelijk? Bij mijn eerste huwelijk werd me nooit gevraagd of ik mijn toekomstige vrouw zou kunnen onderhouden en toen had ik minder spaarcenten dan nu”, zucht Johan. “Ik heb altijd mijn belastingen correct betaald, mijn personeel wordt correct verloond. Ik vraag geen onderdak voor Anna en ook geen geld. Ik vraag alleen of mijn wettelijke vrouw permanent bij mij mag komen wonen. Over twee maanden wordt onze tweeling geboren en ik zal het niet eens kunnen meemaken.”

Johans Senegalese vrouw is zwanger van een tweeling
Johan Verschaeve Johans Senegalese vrouw is zwanger van een tweeling

Radeloos

Opnieuw naar Senegal gaan, tot de geboorte, gaat niet. “Ik kan het niet maken mijn frituur te sluiten. Begin dit jaar ben ik al drie maanden naar Senegal geweest, maar voortdurend mijn frituur sluiten, kan ik ook niet. Er zijn al veel scenario’s door mijn hoofd gegaan hoe ik deze hel kan stoppen, maar een oplossing heb ik nog niet gevonden. Ik heb er al aan gedacht om naar Senegal te verhuizen, maar ik heb hier mijn eigen zaak die goed draait en dat wil ik niet zomaar achterlaten. Ik ben al zelfstandig sinds mijn twintigste, waarom zou ik dan mijn eigen zaak sluiten? Ik verdien goed mijn geld, maar blijkbaar niet genoeg in de ogen van de dienst Vreemdelingen. Ik had nooit gedacht dat we zoveel problemen zouden hebben om Anna naar hier te halen.”

Ook geen verlof meer

“Nadat onze aanvraag voor haar permanent verblijf geweigerd werd, heb ik een advocaat ingeschakeld. Zijn tussenkomt heeft ook nog niets uitgehaald. Anna mag zelfs niet meer op vakantie komen naar België. Vreemdelingenzaken is ervan overtuigd dat Anna na haar verlof niet meer zou terugkeren naar Senegal. Anna begrijpt er ook niets van. Ze is hoogzwanger en staat er volledig alleen voor”, zucht Johan. “Dit is geen schijnhuwelijk. We zijn al tien jaar samen, waarvan vier jaar getrouwd en er is een tweeling op komst. Waarom mag mijn vrouw dan niet naar België komen? Ik hoop dat iemand dit leest en zijn nek durft uitsteken voor mij.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.