Annemie (19) vindt troost bij haar alpaca

Jongevrouw met autisme is niet meer weg te slaan uit dierenpark

Annemie en haar familie in dierenpark De Zonnegloed.
repro Christophe Deconinck Annemie en haar familie in dierenpark De Zonnegloed.
Voor haar verjaardag kreeg Annemie Vermeire uit Koksijde een heel bijzonder cadeau : haar familie adopteerde een alpaca in dierenpark De Zonnegloed. Sindsdien is Annemie, die ernstig ziek is, niet meer weg te slaan van haar nieuwe beste vriend.

Annemie is amper 19, maar moet elke dag kampen met ernstige gewrichtsreuma. Het feit dat ze autisme heeft maakt het er niet makkelijker op. Maar dankzij haar nieuwe beste vriend worden de zorgen en de pijn een stuk draaglijker. Sinds enkele maanden nemen haar ouders en haar broer haar elk weekend naar De Zonnegloed in Oostvleteren, het dierenpark waar ze wordt opgewacht door Milagros, de witte alpaca. Haar mama, Veerle De Baerdemaeker, kwam op het idee. "Op 17 maart verjaarde Annemie. Door haar reuma brengt ze veel tijd binnenshuis door. Een cadeau voor haar vinden is niet evident, want de boeken en dvd's stapelen zich hier op. Al van in de het eerste leerjaar is ze geobsedeerd door alpaca's. Het is heel typisch voor kinderen met een autismestoornis, dat ze zich vastpinnen op iets herkenbaars. Na een bezoekje aan De Zonnegloed stond ons besluit vast: Milagros, de witte alpaca, zou de hare worden.

Annemie bij haar geliefde alpaca Milagros.
repro Christophe Deconinck Annemie bij haar geliefde alpaca Milagros.

Reis naar Peru

Op de morgen van haar verjaardag overhandigden we haar een mooie kaart met een foto van Milagros, waar onder te lezen stond : 'Proficiat, je hebt mij geadopteerd.' Toen heeft ze tranen van geluk geweend. We hebben er ineens een jaarabonnement voor het gezin aan gekoppeld, zodat we nu elke week een bezoekje kunnen brengen aan Milagros." En Annemie? Die is in de wolken met haar unieke cadeau. "Het is een superlieve. Van zodra we in de buurt van hun verblijf komen, komt hij ons al tegemoet. Misschien zitten de voederzakjes die we telkens meedragen daar voor iets tussen, maar hij geeft me steevast kusjes en jaagt jaloers zijn broer weg als die ook in mijn buurt komt." De moedige meid moet elke dag heel wat medicatie slikken, heeft al tal van operaties achter de rug en gaat meestal met de rolstoel de deur uit. Daardoor kan ze ook slechts deeltijds naar school in het Annunciata Instituut te Veurne, waar ze de richting Kantoor volgt. Maar ondanks alles blijft ze optimistisch. "Mijn grootste droom blijft om ooit naar Peru te kunnen reizen, om er tussen de wilde alpaca's te zijn." In tegenstelling tot veel dieren in De Zonnegloed heeft Milagros geen traumatisch verleden. Het is een van de weinige bewoners die niet van de verwaarlozing moest worden gered, maar die al jaren in De Zonnegloed woont, van toen het nog een kinderboerderij was.

Adoptie

Karel Ackaert, de uitbater van het dierenpark, is bijzonder opgetogen met deze nieuwe vriendschap. "Het doet ons als team extra deugd wanneer bezoekers een band willen scheppen met een dier dat ze zelf niet in huis kunnen houden en verzorgen." Wie zelf een dier wil adopteren, kan dat door een bijdrage te storten en op die manier de verzorging en de voeding van de dieren mee te helpen financieren. Surf voor meer info naar www.dezonnegloed.be/nl/help-mee.