Alfons doet het de zondag van 14 uur tot 22 uur

Alfons Stroobants bij zijn zondagswinkel. Deze toevallige passanten willen een selfie nemen voor de winkel.
Foto Eric Flamand Alfons Stroobants bij zijn zondagswinkel. Deze toevallige passanten willen een selfie nemen voor de winkel.
'Wij doen het de zondag, van 14 uur tot 22 uur', meer uitleg is niet nodig bij de zondagswinkel van Alfons Stroobants. De nieuwe buurtwinkel, in de Kasteelstraat 61, is enkel op zondagnamiddag- en avond open.

"Ik wist dat mijn slogan reacties zou uitlokken, maar dat is net leuk", lacht Alfons Stroobants. "Mensen stoppen zelfs voor de winkel om foto's te nemen. Ik vind dat enorm plezant." De 60-jarige man droomde al heel lang om een buurtwinkel te openen. "Als ik op pensioen ga, wil ik niet zonder werk vallen én wil ik onder de mensen blijven komen. Deze buurtwinkel is ook een droom van vroeger."


De buurtwinkel wordt een uit de hand gelopen hobby.


"De slogan verwijst naar de openingsuren. Elke zondag vinden minimum veertig mensen hun weg naar mijn zondagswinkeltje. Ik had niet verwacht dat het die richting zou uitgaan, maar ik ben heel tevreden."

Sociale contact

Alfons wil de mentaliteit van vroeger terugbrengen. "Vroeger kende iedereen iedereen. Als kind ging ik naar kleine buurtwinkels en kon je een babbeltje slaan. Enige tijd geleden ging ik naar de supermarkt en werd ik aan de kassa opgejaagd om af te rekenen. Ik word al genoeg opgejaagd op mijn werk. Ik heb mijn volle winkelkar laten staan en ik ben vertrokken", vertelt Alfons. "Mensen mogen hier gerust een halfuur komen praten met mij en niets kopen. Er zijn geen verplichtingen. Het sociale contact is gegroeid, dus mijn doelstelling is bereikt."

Toeristen

De zaak verkoopt vooral voeding en drank. "Veel mensen vergeten al eens iets in de supermarkt, wel dan kunnen ze op zondag hier terecht. Naast inwoners van Vleteren komen ook veel toeristen die op bezoek gingen bij brouwerij De Struise Brouwers."


Naast de zondagswinkel maakt Alfons ook werk van een buitenterras.


"Voor de winkel heb ik een tuin en daar wil ik een terras maken. Mensen kunnen hier even stoppen om te rusten en zonder verplicht te zijn om iets te kopen."


 (LBR)