18.690 euro verdiend met kankermedicatie

VLETERNAAR OPNIEUW VOOR RECHTER NA GESJOEMEL MET GENEESMIDDELEN

Bart D. (man rechts) verlaat de rechtbank met enkele andere verdachten in de zaak.
Foto Christophe Maertens Bart D. (man rechts) verlaat de rechtbank met enkele andere verdachten in de zaak.
"Wat die mensen deden, is heel laakbaar. Uit winstbejag handelen in medicijnen die voor bepaalde patiënten een laatste reddingboei zijn." Op de rechtbank van Ieper vorderde de openbare aanklager zware straffen tegen zes mensen die betrokken waren bij gesjoemel met kankermedicatie. Hoofdverdachte Bart D., die drie jaar cel riskeert, werd al eerder veroordeeld voor dergelijke praktijken.

Bart D., een vijftiger uit Vleteren, werd in 2015 al veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel voor gesjoemel met aidsmedicijnen. De man kocht de geneesmiddelen aan in derdewereldlanden, herverpakte de producten en verkocht ze dan opnieuw op de westerse markt. De vijftiger streek daarbij grote winsten op. De rechter gaf toen geen effectieve straf omdat er blijkbaar nog werd gehoopt dat de man zijn lesje had geleerd.

Gekocht in Azië

IJdele hoop, blijkt nu. De inkt van het vonnis was nog niet droog of de beklaagde begon al opnieuw met zijn praktijken. Ditmaal liep hij tegen de lamp nadat de federale politie een tip had gekregen van een levering bij D. Na onderzoek kwam aan het licht dat de verdachte heel wat telefonisch contact onderhield met een leverancier uit Amerika. Dit keer sjoemelde Bart D. met geneesmiddelen tegen kanker. Ze moeten worden ingenomen bij stamceltherapie.De geneesmiddelen werden in Azië aangekocht, onder meer in India, en hier uit de verpakking gehaald. Dat gebeurde onder meer in café Breugelhof in Woesten. Daarop werden de producten op de Europese en de Amerikaanse markt verkocht, aan een heel wat duurdere prijs dan in een derdewereldland. "Heel laakbaar", klonk het bij de openbare aanklager op de Ieperse rechtbank. "De beklaagden behandelden die medicijnen alsof het snoepjes waren, terwijl die voor zieke mensen vaak een laatste reddingsboei zijn." De procureur wees ook op de werkwijze die de verdachten gebruikten. "Zonder het gebruik van een mondmaskertje of handschoenen werden de geneesmiddelen gewoon uit de verpakking gehaald. Die producten konden daardoor hun werking verliezen, wat nefast voor de volksgezondheid is."

Vermogensvoordeel

De aanklager vorderde 3 jaar effectief tegen hoofdbeklaagde Bart D. De man riskeert ook een vermogensvoordeel van 18.690 euro te mogen ophoesten, geld dat hij zou hebben verdiend met zijn handel. D. geeft toe dat hij de geneesmiddelen in een nieuw doosje stopte of een nieuw etiket op flesjes kleefde, maar hij zegt niet zelf medicatie te hebben aangekocht of documenten te hebben opgesteld. Ook beweert hij dat er geen risico werd genomen bij het behandelen van de producten. Naast Bart D. staan nog vijf andere verdachten mee terecht in de zaak. Volgens de openbare aanklager zijn dat mensen die goed op de hoogte waren van wat ze aan het doen waren, maar dat wordt door de verdediging tegengesproken. "Ze hebben enkel helpen verpakken, maar ze wisten niet hoe de vork precies in de steel zat", klonk het bij de verdediging. "Ze kregen af en toe eens een pint als beloning en gingen een keer samen naar Engeland." Vonnis op 27 maart.