"Voor een alledaags biertje moet je niet bij ons zijn"

RATEBEER ROEPT DE STRUISE BROUWERS UIT TOT BESTE BELGISCHE BROUWERIJ

Twee oprichters van De Struise Brouwers: Urbain Coutteau en Carlo Grootaerts.
Foto Depestele Twee oprichters van De Struise Brouwers: Urbain Coutteau en Carlo Grootaerts.
Een kleinschalige brouwerij uit Oostvleteren, De Struise Brouwers, is door de Amerikaanse bierwebsite Ratebeer uitgeroepen tot beste Belgische brouwerij. Ook het beste Belgische bier is volgens de recensenten van de website van hun hand: de Cuvée Delphine. "Wij gaan voor unieke bieren met complexe smaken", zegt brouwer Carlo Grootaerts.

De zogenaamde 'beergeeks' die naar ons land komen, willen niet vertrekken zonder een bezoekje te brengen aan een voormalige schooltje in Oostvleteren, waar De Struise Brouwers hun brouwerij hebben opgebouwd. De Struise Brouwers zijn immers een fenomeen in de brouwwereld. Pas sinds enkele jaren hebben ze een eigen, kleinschalige brouwerij en toch werden ze al in 2008 uitgeroepen tot beste brouwerij van de wereld door Ratebeer. Sindsdien staan hun bieren consequent in de top 100-lijst van beste bieren ter wereld. Ook nu bevestigen ze weer en worden ze gekozen tot beste brouwerij van België. Bovendien hebben ze met hun Cuvée Delphine het beste bier van ons land gebrouwen, volgens de duizenden recensenten op de website Ratebeer.com. "We zijn vereerd met deze erkenning en blij dat we kunnen bevestigen. We zijn kleinschalig, maar gaan wel voor kwalitatief hoogstaande recepten voor onze bieren", zegt Carlo Grootaerts, die samen met Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau de brouwerij opstartte in 2001. "Een simpel bier maken, dat kunnen veel mensen, maar wij willen altijd een stapje verder gaan. Een bier moet complex en veelzijdig zijn. Wie een alledaagse biertje zoekt, is bij ons aan het foute adres."

Groot aanbod

En dat werkt, want heel wat van hun bieren scoren hoog en vijf bieren van de brouwerij staan zelfs in de lijst van de beste bieren wereldwijd. Maar vooral de veelheid aan bieren maakt de brouwerij zo uniek. "Wij zijn een van de weinige Belgische brouwerijen die veel verschillende bieren maakt, allemaal in andere stijlen. Deze scoren afzonderlijk erg goed, waardoor je een hoge totale score krijgt voor de brouwerij", vertelt Grootaerts.

Intensief brouwproces

Kenmerkend voor de bieren is dat ze gelagerd worden op houten bordeaux-, bourgogne-, whisky-, bourbon- of rumvaten. Een intensief brouwproces, maar dat hebben de brouwers er graag voor over. Nu na de verkiezing plots veel meer gaan produceren, wordt hierdoor wel moeilijk. Ze leggen zich daarom dan ook meer toe op het ontwikkelen van nieuwe, experimentele bieren in een beperkte oplage. Ook dat zorgt mee voor het succes van de brouwerij, dat met de nieuwe bieren steeds opnieuw de nieuwsgierigheid van de bierfanaten lokt. Die zijn vaak al blij dat ze een flesje van een van hun bieren kunnen bemachtigen, want dat is niet altijd evident.


"De vraag naar de bieren is altijd groot na dergelijke verkiezingen, maar we verkopen nu al heel goed. We kunnen nu niet plots veel meer gaan brouwen en willen ook geen product op de markt zetten dat niet klaar is", aldus Grootaerts. "We willen vooral interessante bieren blijven brouwen, die vernieuwing in de bierwereld brengen." Meer informatie vind je via www.struise.com.