"Aantal bezoekers en brouwerijen overtreft nu al alle verwachtingen"

BIERORDE THE BEER PILGRIMS ORGANISEERT EERSTE VLETERS BIERFESTIVAL

Bierorde The Beer Pilgrims organiseert in juni het eerste bierfestival in Vleteren.
Eric Flamand Bierorde The Beer Pilgrims organiseert in juni het eerste bierfestival in Vleteren.
Bierorde The Beer Pilgrims organiseert in juni voor het eerst een echt bierfestival in Vleteren, hét bierdorp in onze regio. "De belangstelling van zowel brouwerijen als bezoekers voor ons eerste bierfestival overtreft nu al alle verwachtingen", zegt voorzitter Bjorn Baron.

Als eerste en enige bierorde in het dorp van het bier vonden de Beer Pilgrims dat er in Vleteren weleens iets mocht georganiseerd worden over bier. "We zijn hét bierdorp, maar behalve in de brouwerijen wordt hier eigenlijk niet veel mee gedaan. Terwijl in onze buurgemeenten Ieper en Poperinge wel de nodige aandacht is voor de lokale bieren en brouwerijen. Daar willen we verandering in brengen. Het oorspronkelijke idee was om een tiental lokale brouwerijen uit te nodigen, met een tweehonderdtal gasten, en iedereen de kans te geven de bieren rustig te degusteren", zegt voorzitter Bjorn Baron. Maar dat was buiten de Struise Brouwers uit Oostvleteren gerekend. "We hadden ons idee met een aantal lokale brouwerijen besproken en bij de Struise Brouwers waren ze meteen enthousiast om hier mee hun schouders onder te zetten. Zo wordt het bierfestival ook de eerste Black Damnation Days, vernoemd naar een bierreeks van de Struise Brouwers. Dat heeft alles in een stroomversnelling gebracht", aldus Bjorn. "Toen dat nieuws bekend raakte, hadden we op een paar uur tijd al aanvragen van brouwerijen uit alle hoeken van de wereld om er bij te kunnen zijn. We zitten al aan een dertigtal brouwerijen."

De voorzitter van de bierorde, Bjorn Barron (tweede van rechts), samen met enkele leden.
Eric Flamand De voorzitter van de bierorde, Bjorn Barron (tweede van rechts), samen met enkele leden.

Té veel aanvragen

Daar zitten regionale brouwerijen, zoals de Struise Brouwers en Brouwerij De Plukker uit Poperinge bij, maar het gaat voornamelijk om heel wat internationaal brouwgeweld. "De paters van Westvleteren zullen er voorlopig niet bij zijn, maar zij zijn ook niet vaak voor dit soort festival te vinden. Hoe dan ook, we hebben al zo veel aanvragen van brouwers, dat we er eigenlijk een rem op hebben moeten zetten. Onze zaal, de sceure, is voorzien op een duizendtal bezoekers. Maar op vandaag hebben we, zonder enige reclame, al meer dan 400 mensen die willen langskomen in juni. Het ziet er dus naar uit dat we de opstelling nog eens zullen moeten herbekijken met de mensen van de gemeente. Want alles moet natuurlijk in alle veiligheid kunnen doorgaan", klinkt het bij de Bierorde.

Tweejaarlijks

Hoe ze het capaciteitsprobleem zullen oplossen, is nog niet duidelijk. "Heel veel praktische zaken zullen nu, in het licht van het overdonderende succes, herbekeken moeten worden. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit een heel mooi evenement kan worden voor onze gemeente", aldus de voorzitter. "Er een jaarlijks evenement van maken, lijkt ons heel moeilijk. Maar we zullen nadien grondig evalueren en bekijken of het eventueel iets tweejaarlijks kan worden. We zijn alvast heel blij met het enthousiasme rond ons eerste Craft Beer Festival. De bezoekers zullen er meer dan 150 bieren uit Argentinië, Estland, Italië en de Verenigde Staten kunnen proeven." De komende maanden wordt er achter de schermen druk gewerkt, zodat alles op 10 en 11 juni vlekkeloos verloopt. Wie hiervan op de hoogte wil blijven, kan alles volgen via www.vcbf.org of via de Facebookpagina 'Vleteren Craft Beer Festival aka bdd I'.