"1.000 dollar voor drie bierflessen? Echt overdreven"

DE STRUISE BROUWERS GAAN WOEKERPRIJZEN TEGEN DOOR SPECIALE EXEMPLAREN TE NUMMEREN

Urbain Coutteau en Carlo Grootaert van De Struise Brouwers.
Foto Michael Depestele Urbain Coutteau en Carlo Grootaert van De Struise Brouwers.
De Struise Brouwers in Oostvleteren zullen hun speciale flessen nummeren, zodat ze perfect weten wie ze aankoopt. Iemand bood onlangs online drie magnumflessen bier aan voor de woekerprijs van bijna 1.000 dollar. "Dankzij genummerde flessen kunnen we iemand desnoods de toegang tot onze zaak weigeren", zegt Carlo Grootaert van de brouwerij.

Bij de brouwerij zijn ze niet bepaald blij met wat ze onlangs in een advertentie op het internet lazen. "We krijgen wel vaker meldingen als er van ons iets op het internet verschijnt, maar nu was het toch even schrikken", zegt Carlo Grootaert. Volgens de website had er iemand uit Kaster bij Anzegem drie speciale flessen te koop aangeboden voor maar liefst 1.000 dollar, omgerekend zo'n 950 euro. Het gaat een Pannepot Reserva, bier dat vier jaar rijpte in Margaux-vaten, een Pannepot Grand Reserva die vijf jaar rijpte in vaten van calvados, en een magnumfles 'Black Albert'. Het zijn uiterst zeldzame flessen bier waarvan er maar een beperkt aantal werd gebrouwd. De flessen zijn speciaal uitgebracht voor de vijftiende verjaardag van De Struise Brouwers.

Legaal

In de brouwerij, een paar jaar geleden nog door het Amerikaanse Ratebeer uitgeroepen tot beste ter wereld, wisten ze dat hun flessen vlotjes over de toonbank zouden gaan. Daarom worden de magnums beperkt verkocht in de brouwerij en in onze biershop in Brugge. Voor de flessen werd 40 tot 50 euro gevraagd. Er zijn verzamelaars die het gerstenat enkele jaren laten rijpen en dan met een winstmarge weer op de markt brengen. "Dat is geen probleem, want daarbij wordt niet overdreven", vertelt Grootaert. "Maar het kan echt niet de bedoeling zijn dat er een dergelijk winst gemaakt wordt op die flessen. We willen het evenwel niet meer met lede ogen aanzien. We hebben even gekeken naar de wijnwereld om te zien hoe ze daar dergelijke zaken aanpakken. Bij een volgende gelegenheid zullen we de flessen nummeren. Zo kunnen we weten wie welke fles mee naar huis neemt. Als we dan weer zo'n geval hebben, dan kunnen we de verkoper tot onze zaak weigeren."


De verkoop van bier tegen een woekerprijs is trouwens wel degelijk legaal. Wie iets verkoopt, mag gelijk welk bedrag vragen, uitgezonderd als het om concerttickets gaat.