Zwerfvuilzuigers moeten centrum schoon houden

Schepenen Jo De Ro en Katrien Vaes testen een van de zwerfvuilzuigers uit.
Foto Lukas Schepenen Jo De Ro en Katrien Vaes testen een van de zwerfvuilzuigers uit.
De straten in het centrum zouden er binnenkort nog schoner moeten bijliggen. Vilvoorde heeft twee mobiele zwerfvuilzuigers aangekocht waarmee de onderhoudsploegen van de stad efficiënter zwerfafval kunnen verwijderen. Het gaat om een investering van ruim 50.000 euro.

Tot nu werd het centrum gereinigd met een mini-veegmachine. "Omdat deze veegmachine echter niet in alle hoekjes en kantjes kon vegen, moesten we onze mensen inzetten om handmatig de kleinere stukken zwerfvuil op te prikken", legt schepen Katrien Vaes (Open Vld) uit. "De aangekochte zwerfvuilzuigers nemen nu de plaats in van de prikkers waardoor er sneller kan worden gereinigd: het zwerfvuil wordt immers onmiddellijk opgezogen. En dat gebeurt enorm grondig. Sigarettenpeuken, drankblikjes, flessen, uitwerpselen van honden, afgevallen bladeren: alles wordt opgezogen. De aangekochte zwerfvuilzuigers zullen dagelijks worden ingezet in een groot deel van het handelscentrum. Maar ook in de wijken zullen ze ingezet worden bij grotere evenementen zoals kermissen en wijkfeesten."


Het bedienen van de zuigers is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt en dus kreeg een team van elf mensen een opleiding van 4 uur om de machine te kunnen bedienen. De kostprijs van de twee zwerfvuilzuigers bedraagt 42.000 euro. Om een vlot vervoer naar de wijken te garanderen werd eveneens een aanhangwagen aangekocht ter waarde van 6.000 euro en een toestel om de filters van de stofzuigers te reinigen van 3.000 euro. (DBS)