Waar moet Vilvoordse jeugd nog naartoe?

NA SLUITING TOBIT: JONG OPEN VLD WIL DAT STADSBESTUUR FUIFBELEID NIEUW LEVEN INBLAAST

Thomas De Mey en Remy Esquiliche aan jeugdhuis Tobit.
Foto Lukas Thomas De Mey en Remy Esquiliche aan jeugdhuis Tobit.
Na het faillissement van jeugdhuis Tobit enkele maanden geleden telt Vilvoorde nog slechts twee jeugdhuizen. Nochtans zijn er volgens Jong Open Vld wel nog jongeren die zich willen engageren, maar krijgen ze te weinig ondersteuning van het stadsbestuur. "De stad moet bijkomende maatregelen nemen om het fuifbeleid opnieuw wat leven in te blazen", klinkt het.

Begin dit jaar sloot jeugdhuis Tobit - zestien jaar na de opening - de deuren. Het jeugdhuis langs de Houtemsesteenweg in Vilvoorde was failliet. Daardoor blijven in de Zennestad, die 45.000 inwoners telt, slechts twee jeugdhuizen meer over. "Te weinig voor een stad", vinden Thomas De Mey en Remy Esquiliche van Jong Open Vld. "Nochtans zijn er heel wat jongeren die bereid zijn om zich in te zetten voor de jeugd en een nieuw jeugdhuis willen oprichten, maar ze botsen steeds op hetzelfde probleem: er is amper ondersteuning en begeleiding vanuit de stadsdiensten."

Faillissementen

Tijdens de voorbije gemeenteraad kaartte Thomas De Mey het probleem aan. "We hielden namelijk een rondvraag bij jongeren en daaruit bleek dat ze niet weten wat hun mogelijkheden zijn voor het uitbouwen van een eigen jeugdhuis. Tobit kwam in een negatieve spiraal terecht, door onder meer oplopende rekeningen en administratieve rompslomp. Ook jeugdhuis 'The Mood' sloot eerder de deuren doordat het financieel niet meer haalbaar was om verder te doen. Met wat hulp van de stad hadden deze faillissementen misschien wel vermeden kunnen worden.


In 2013 kaartte ik dit probleem al eens aan, maar vier jaar later is er nog niets veranderd. Nu jeugdhuis Tobit de deuren moest sluiten, wilde ik de aandacht nogmaals op de problematiek vestigen."

Bijkomende maatregelen

Voor Jong Vld Vilvoorde zou structurele ondersteuning en begeleiding vanuit de stad een oplossing kunnen zijn. "Het gaat hier niet enkel over financiële ondersteuning, maar ook administratieve ondersteuning en begeleiding", benadrukt Thomas De Mey. "We vragen namens Jong Open Vld Vilvoorde dan ook bijkomende maatregelen en acties vanuit de stad."


Maar ook het gebrek aan een concreet lokaal fuifbeleid in Vilvoorde werd nogmaals aangehaald door de liberale jongerenpartij. "Het organiseren van fuiven wordt er niet gemakkelijker op", zegt Remy Esquiliche, voorzitter van Jong Open Vld. "Jaarlijks voelen wij zelf als vereniging de pijnpunten bij het organiseren van ons evenement '18double0'."

Fuifbeleid en promotie

Volgens schepen van Jeugd Kevin Vincke (N-VA) wordt er momenteel hard gewerkt aan een plan om de jeugd te helpen. "Zo wordt een sessie rond fuifbeleid en promotie georganiseerd. Hiervoor zal een externe organisatie uitgenodigd worden. Dit thema kan - als hiervoor interesse is - verder uitgebreid worden naar de oprichting van een jeugdhuis. De jongeren lieten ook weten dat ze 'iets' voor de jeugd willen realiseren op de plek waar jeugdhuis Tobit onderdak had.


Wat dat dan zou moeten zijn, is nog onduidelijk. In het verleden hebben we aanvragen tot financiële ondersteuning voor verenigingen trouwens steeds bekeken. Zo krijgen de scouts en gidsen 150.000 euro voor de bouw van de nieuwe lokalen. Dit zal in de toekomst niet anders zijn."