Voormalige uitbater Noël Smets keert terug naar De Met: “Dit voelt als thuiskomen”

Brasserie op Grote Markt staat al jaren leeg, maar heropent eind juli de deuren

Noël Smets keert terug naar zijn roots en baat vanaf eind juli opnieuw brasserie De Met op de Grote Markt uit.
Lukas Noël Smets keert terug naar zijn roots en baat vanaf eind juli opnieuw brasserie De Met op de Grote Markt uit.
Momenteel baat hij nog brasserie Franklin uit, maar eind juli neemt de 49-jarige Noël Smets brasserie De Met op de Grote Markt in Vilvoorde over. Daarmee keert Smets terug naar zijn roots, want tussen 1993 en 2000 baatte hij De Met al uit. “Het voelt dan ook als thuiskomen”, klinkt het. Smets wacht wel een zware taak, want de brasserie kende de laatste jaren vooral leegstand.

Het beschermde pand van De Met mag dan wel het pronkstuk van de Grote Markt in Vilvoorde zijn, toch liggen de gloriedagen van de brasserie al jaren achter ons. Onder meer een geschil tussen de stad Vilvoorde, die eigenaar is van De Met, en erfpachthouder Brouwerij Haacht over de noodzakelijke renovatiewerken zorgde ervoor dat de uitbating van de brasserie moeilijk was. Daardoor stond het gebouw de voorbije jaren meermaals leeg. 

Daar komt nu verandering in, want eind juli zwaaien de deuren van het legendarische pand opnieuw open. Het is Noël Smets, al dertig jaar actief in de Vilvoordse horeca en momenteel eigenaar van brasserie Franklin op de Franklin Rooseveltlaan, die de zaak zal uitbaten.

Ik wil De Met een nieuw elan geven. Het wordt een brasserie-restaurant waar we de klassieke Vlaamse keuken aanbieden

Noël Smets

Opvallend: hij runde De Met ook al tussen 1993 en 2000. Toen zijn vennoot er destijds een punt achter zette, voelde Smets zich nog te jong om de zaak alleen uit te baten. Maar nu – 19 jaar en een pak extra ervaring later – keert hij wel terug naar zijn roots. “Het voelt dan ook helemaal als thuiskomen”, aldus de 49-jarige Smets. “Ik wil De Met een nieuw elan geven. Het wordt een brasserie-restaurant waar we de klassieke Vlaamse keuken aanbieden. Het personeel van brasserie Franklin, waar mijn concessie midden augustus afloopt, zal me mee volgen naar hier. Daarnaast zoek ik nog versterking voor de keuken en de zaal.”

Geschil opgelost

Ondertussen is ook het geschil tussen de stad Vilvoorde en Brouwerij Haacht opgelost. Zo werden alle nodige herstellingen in het pand uitgevoerd. De gevel zal de komende maanden door de brouwerij aangepakt worden. “De inrichting nemen we voor onze eigen rekening”, aldus nog de toekomstige uitbater. “Op het gelijkvloers en het terras komt de brasserie. Op termijn wil ik ook de eerste verdieping, waar in de jaren 90 het gastronomische gedeelte was, mee integreren in de brasserie. Op de planning voor het einde van het jaar staat ook de renovatie van de vergader- en feestzaal. Begin 2020 zullen de eerste feesten er kunnen plaatsvinden.”

Schepen van Lokale Economie Didier Cortois (Open Vld) is verheugd dat de deuren van De Met binnenkort heropenen. “Het gebouw is toch één van de kroonjuwelen van de stad”, laat hij weten. “We zijn ook tevreden dat de brasserie door Noël Smets uitgebaat zal worden. Hij kent het Vilvoordse horecaleven en heeft al een verleden in De Met. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat hij de brasserie opnieuw zal laten opleven.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chantal Vandermeulen

    Bijna dagelijks op de Grote markt en dan mis je dat overvolle terras van vroeger. Nu let de vernieuwde Grote Markt, ontbrak De Met nog. Fantastisch nieuws en heel veel succes ermee. Franklin was ook altijd toppie

  • Marc Bueken

    Wens hem veel succès en ben er zeker van dat dit het dit ook zal worden.