Voormalige legerkazerne wordt 'Vilvoorde nOord'

Nieuw bruisend stadsdeel gaat zich ontwikkelen op Asiat-site

De sleutels Asiat-site werden overhandigd aan het stadsbestuur.
Lukas De sleutels Asiat-site werden overhandigd aan het stadsbestuur.
Het stadsbestuur heeft gisteren de sleutels van de Asiat-site officieel in ontvangst mogen nemen. Vilvoorde wil op korte termijn al een aantal organisaties en diensten onderbrengen in de loodsen van het voormalig militair domein. 

De ambities voor de plek zijn groot en kaderen in de beleidsbeslissingen om tegemoet te komen aan de noden van een snelgroeiende stad. De ontwikkeling van deze site – die de projecttitel ‘Vilvoorde nOord' meekreeg – ligt langsheen de Zenne en nabij het insteekdok (de Darse) en moet mee gestalte geven aan Vilvoorde als hippe, bruisende ontmoetingsplaats aan het water.

In een aantal loodsen kunnen op korte termijn al organisaties en diensten terecht.
rv In een aantal loodsen kunnen op korte termijn al organisaties en diensten terecht.

Er wordt momenteel onderhandeld met verschillende partners die de plek een nieuw gezicht kunnen geven. Zo wordt samen met het GO!-onderwijs nagegaan of er een secundaire Freinetschool kan komen. Met de Vilvoordse moslimgemeenschap wordt onderzocht of ze de huidige moskee- en schoolwerking langsheen de Mechelsesteenweg kan verhuizen naar een deel van dit gebied. Verder wordt met de groep rond Rode Duivel en Vilvoordenaar Yannick Carrasco onderzocht op welke manier er een hedendaagse ‘urban football & sportscentre’ kan worden gerealiseerd.

Stadsmakers

Daarnaast kunnen ook tijdelijke invullingen zorgen voor een nieuwe dynamiek. Daarvoor wordt in de loop van oktober een communicatiecampagne opgezet. Onder de noemer ‘Stadsmakers’ wordt gezocht naar creatieve mensen, ondernemers of groepen die een concreet project willen en kunnen realiseren op de site. In afwachting van een definitieve invulling biedt de site immers tal van mogelijkheden om te experimenteren met ruimte, om evenementen te organiseren, om na te gaan welke noden leven bij de bevolking: creatieve doe-plekken, alternatieve of klassieke sportvoorzieningen, zomerbar, groene rustige oase, spel en speelplekken.…

Onder de noemer 'Stadsmakers' wordt gezocht naar creatieve tijdelijke invullingen.
rv Onder de noemer 'Stadsmakers' wordt gezocht naar creatieve tijdelijke invullingen.

Vilvoorde nOord heeft het potentieel om verschillende ‘Kruitfabrieken’ te realiseren

Hans Bonte, burgemeester

“Vilvoorde nOord heeft enorm veel potentieel om creatieve mensen en organisaties bijeen te brengen en deze stadskanker om te bouwen tot een bruisend stadsdeel", zegt burgemeester Hans Bonte. "De stad wordt als het ware 5,7 ha groter en dit op een bijzonder strategische plaats: ten noorden van de stad, enerzijds aansluitend op de stadskern en anderzijds grenzend aan het water en aan een aantrekkelijke groene recreatiezone.

Kruitfabrieken

" Vilvoorde heeft de voorbije jaren met de succesvolle Kruitfabriek bewezen dat oudere infrastructuren relatief snel kunnen omgebogen worden tot hippe ontmoetingsplekken voor jong en oud. Vilvoorde nOord heeft het potentieel om op korte termijn verschillende ‘Kruitfabrieken’ te realiseren. Het wordt een mooie uitdaging voor het volgende stadsbestuur om samen met de Stadsmakers deze uitdaging tot een goed einde te brengen."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.