Voltallige nationale vrouwenvolleybalteam klaargestoomd op één school: het Vilvoordse KOV

Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde
RV Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde
De Vlaamse Volleybalschool van het Vilvoordse KOV is blij te kunnen melden dat het voltallige nationale damesvolleybalteam door hén werd klaargestoomd. Het Europees Kampioenschap in Turkije, Polen, Hongarije en Slovakije afgelopen zomer werd dan ook gespeeld door een volledig in Vilvoorde getrainde ploeg.  “Daar ben ik best fier op!”, zegt directeur Jan Walravens. “De dames behaalden de negende plaats van de vierentwintig deelnemende ploegen.”

De topsportschool bestaat al 20 jaar en sinds 2008 is er ook een internaat aan verbonden. “Onze leerlingen volgen telkens les in Het College in de voormiddag en in de namiddag komen ze hier trainen in het Eurovolleycenter”, licht Walravens toe. Hoewel ze streng selecteren en er maximaal 12 leerlingen per jaar kunnen afstuderen, is dat geen garantie op een professionele carrière in het volleybal. “97% van onze leerlingen haalt na het afstuderen nog een bachelordiploma. Sommigen gaan niet op professioneel niveau spelen, anderen komen in de nationale teams terecht en/of vertrekken naar het buitenland waar ze beter carrière kunnen maken in het volleybal zoals Italië, Polen, Turkije en de laatste jaren ook Duitsland. 

Volgende stappen

Een van die leerlingen is Marlies Janssens (22) uit Dilbeek. “Ik moet eerst het laatste jaar van mijn opleiding verpleegkunde nog afwerken en wil pas dan bekijken welke stappen ik zet in mijn carrière. Italië is natuurlijk een droom, Duitsland of Frankrijk zal wat realistischer zijn. Dat zie ik nog wel.” 

Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde: voorgrond directeur Jan Walravens
RV Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde: voorgrond directeur Jan Walravens

Bekerfinale

Momenteel speelt Marlies ook bij Asterix Avo in Beveren. “Ik ben eigenlijk het buitenbeentje. Normaal start je met de richting topsport in het derde middelbaar op Het College. Ik ben pas halverwege het vijfde ingestroomd maar heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing.” Ze traint nu nog steeds wekelijks 20 uren en speelt meerdere wedstrijden per week. “Op 16 februari spelen we de bekerfinale in het Sportpaleis. Ik kijk er nu al naar uit!”

Volgens directeur Walravens komen meisjes sneller in de nationale ploeg terecht dan mannen. “Die hebben nog enkele jaren nodig om hun lichaam te optimaliseren. Aan het eind van het 6de middelbaar zijn ze nog niet de ‘beren’ die ze een paar jaar later wel zijn. De damesploeg bestaat nu al volledig uit ex-leerlingen, de mannen voor 80%. De komende jaren zal dat percentage verder stijgen, hopelijk tot 100%. Al moet ik zeggen dat talenten uit andere clubs die vele uren per week trainen ook bij de nationale ploeg kunnen geraken.”

De Vlaamse Volleybalschool telt jaarlijks ongeveer 50 leerlingen van het 3de tot en met het 6de middelbaar. Ze hadden eerder volleybalhelden Sam Deroo (27) en Britt Herbots (21) onder hun vleugels.

Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde: Marlies Janssens nr 13
Serafin Photography Nationale damesploeg - volleybal - EK - Vlaamse volleybalschool Vilvoorde: Marlies Janssens nr 13