Voetbalmama's veroveren Vlaanderen

De voetbalmama's en de initiatiefnemers van voetbalclub Vilvoorde City en vzw Fast Forward.
Foto rv De voetbalmama's en de initiatiefnemers van voetbalclub Vilvoorde City en vzw Fast Forward.

Voetbalclub Vilvoorde City en de vzw Fast Forward hebben het afgelopen schooljaar zo'n twintig oefensessies Nederlands voor anderstalige voetbalmama's georganiseerd. Nu brengen ze met steun van de Belgische Voetbalbond een brochure uit die alle Vlaamse sportclubs wil helpen met het bieden van oefenkansen Nederlands.


De voetbalmama's van Vilvoorde City konden vorig schooljaar twintig keer gratis deelnemen aan bijeenkomsten waarop geregeld een interessante spreekster werd uitgenodigd. De mama's mochten de gaste vragen stellen en gingen met elkaar in gesprek. Onder meer VRT-journaliste Martine Tanghe, juriste en onderwijskundige Naïma Lafrarchi en medewerkster van het Kinderrechtencommissariaat Naima Charkaoui kwamen langs. Alle spreeksessies werden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.


Om het afgelopen succesvolle seizoen van de voetbalmama's te vieren, brengen de voetbalclub en vzw Fast Forward nu een brochure uit met de titel 'Scoren met taal: oefenkansen Nederlands in de sportclub'. Daarin staat meer uitleg over hoe je als sportclub zelf laagdrempelige oefensessies Nederlands kunt organiseren.


Peter Schoenaerts, Fast Forward-medewerker, schreef de brochure - met input van de vrijwilligers. Zowel de Belgische voetbalbond als het Agentschap Integratie en inburgering én vzw 'de Rand' steunen het initiatief. "Dat de voetbalmama's zo enthousiast waren, doet deugd. En dat we nu met onze brochure nog meer sportclubs kunnen inspireren is fantastisch", zegt voorzitter Peter Van Kemseke.


(DBS)