Exclusief voor abonnees

Vlaams gezin verhuisde noodgedwongen naar Nederland om zoontje te redden van mucoviscidose: “Eigenlijk zou minister De Block zelf met de ziekte geconfronteerd moeten worden”

PETER MAENHOUDT
Erik*, een dertiger uit Vlaams-Brabant, verhuisde in augustus met zijn vrouw en twee kinderen naar Nederland. Hun jongste zoon (2,5) lijdt aan de genetische aandoening mucoviscidose. “Het levensreddende geneesmiddel Orkambi zou ons zoontje kunnen helpen. In verschillende landen wordt het medicijn terugbetaald door de ziekteverzekering en is het te gebruiken vanaf de leeftijd van twee jaar. In België is het ook op de markt maar voor patiënten vanaf 6 jaar én tegen de prijs van 14.000 euro per maand”, zegt Erik. Een behandeling met het medicijn kost 170.000 euro per patiënt per jaar. “Gezien minister van Volksgezondheid Maggie De Block niks voor ons kon doen, verhuisden we dan maar naar een plek waar ze ons zoontje wél kunnen helpen." 

Sinds 2,5 weken krijgt het zoontje van Erik Orkambi toegediend. De eerste resultaten zijn hoopgevend. “Zijn eetlust is verbeterd en hij hoest minder, al kunnen we dat nog niet objectief vaststellen. Binnen zes maanden weten we of het medicijn aanslaat. De kans op een positief resultaat is 2 op 3. Zelfs al werkt het niet, dan weten we wel dat we er alles aan gedaan hebben om hem te helpen. Dat gevoel is onbetaalbaar”, klinkt het bij Erik. 

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charles Leunens

  De Block is minister van Pharma-Gezondheid.

 • Paul Van Heurck

  De Block dat is crapuul voor onze gezondheid en moet dringend verdwijnen uit de politiek.

 • Jose Van Hauwaert

  Tja, spijtig dat dit gebeurt natuurlijk maar anderzijds is daar de vaststelling dat duizenden Nederlanders naar Belgische Hospitalen en Tandartsen komen om zich te laten verzorgen. De vraag is dan, als alles zo goed is in Nederland waarom komen ze dan naar België? Men kan nu eenmaal niet in alles top of perfect zijn, en er zijn bepaalde Internet trollen aan het werk die dit alles opkloppen tot ongeziene onware proporties, raar maar waar, Vb trollen.

 • Kelly Verlinden

  De Block zal nooit iets voor de bevolking doen. Ze zit in de zak van de pharma bedrijven.

 • Frankie Deygers

  De Block zal.enkel een dergelijk geneesmiddel laten terugbetalen wanneer ze zelf of een naast familielid het nodig heeft. Eigenbelang eerst, zoals alles met open VLD, zie de ministerpostjes en de Europese postjes.