Vilvoorde als eerste Vlaamse stad in Europees klimaatnetwerk

Vilvoorde is de eerste stad in Vlaanderen die toetreedt tot Energy Cities.
Foto Lukas Vilvoorde is de eerste stad in Vlaanderen die toetreedt tot Energy Cities.
Vilvoorde treedt als eerste Vlaamse stad toe tot Energy Cities, een internationaal netwerk waar momenteel al meer dan 1.000 klimaatsteden lid van zijn. Peter Van Kemseke (CD&V), schepen van Duurzaamheid, hoopt via dit lidmaatschap toegang te krijgen tot de nodige expertise om de CO2-uitstoot in Vilvoorde verder te verminderen.

Vilvoorde verminderde de CO2-uitstoot van zijn eigen gebouwen, wagens en openbare verlichting tussen 2011 en 2016 met respectievelijk 11, 14 en 10 procent. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, is er echter nog veel werk aan de winkel. De stad wil in het kader van het burgemeestersconvenant tegen 2020 de uitstoot nog verder verminderen en werk maken van meer hernieuwbare energie.

“Via zo’n netwerk krijg je toegang tot heel wat expertise. Als andere steden goede ervaringen hebben met bijvoorbeeld het opstarten van een eigen energiecoöperatie moeten wij zelf het warm water niet uitvinden. We kunnen op die manier ook makkelijker samenwerken om subsidies binnen te halen”, aldus Van Kemseke.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.