Verenigingen moeten weg uit Parochiehuis

KWB VERHUIST BIJ GEBREK AAN NIEUW LOKAAL TIJDELIJK NAAR SCHOOLREFTER

KWB-voorzitter Francois Sophie (r.) en een bestuurslid verhuizen het materiaal van de KWB.
Foto Lukas KWB-voorzitter Francois Sophie (r.) en een bestuurslid verhuizen het materiaal van de KWB.
Er sluit alweer een zaal in Vilvoorde, met name het Parochiehuis in de Guldenschaapstraat. Enkele verenigingen moeten dan ook noodgedwongen op zoek naar een nieuwe stek. Zo moet de plaatselijke KWB voorlopig uitwijken naar de refter van de technische school Technov. De stad zoekt mee, maar voorlopig kan ze geen oplossing bieden. In het voormalige Parochiehuis zal basisschool Klavertje Vier zich vestigen.

Het is voor verenigingen steeds moeilijker om onderdak te vinden in Vilvoorde. Nu het Parochiehuis sluit, moeten opnieuw enkele van hen op zoek naar een nieuw onderkomen. De KWB is momenteel volop bezig met de verhuis van alle spullen en keukenmateriaal. "Ik schat dat we nog een paar dagen werk hebben", zucht KWB-voorzitter François Sophie. "De parochies doen overal alles van de hand. Hier worden de lokalen opgeslorpt door het Katholiek Onderwijs Vilvoorde (KOV)."


Basisschool Klavertje Vier, nu nog op de Witherenstraat, gaat zich vanaf 1 september in het pand vestigen. Daartoe wordt nieuw sanitair voorzien. Er komt een grondige renovatie van de klaslokalen en van de polyvalente zaal. Ook de speelplaats krijgt een opknapbeurt.


Al 10 jaar zat KWB in het Parochiehuis, samen met onder meer Ziekenzorg en de intussen opgedoekte Chiro. "Daarvoor zaten we in de zaal Star tot die verkocht werd aan de Inter-Vilvoordse."


Nu zit de KWB met de handen in het haar. "We mogen gelukkig de refter van de Technov-school in de Zennelaan als voorlopig lokaal gebruiken", gaat voorzitter Sophie verder. "Voorlopig moeten we het hiermee doen. Onze gezelschapspellenclub kan wel doorgaan in jeugdhuis Far. We hebben contacten met de stad over hoe het verder moet. Maar er is nog altijd niks concreet uit de bus gekomen."

Acuut probleem

"Er zijn voortdurend verenigingen die ons vragen voor een nieuw of ruimer lokaal", zegt schepen Johan Serkeyn (sp.a). "Op dit moment is het een tendens dat verschillende scholen de lokalen innemen van de parochies. Dat is ook hier het geval. Het probleem stelt zich al een hele tijd. Maar nu is het wel heel acuut."

Niet meteen oplossing

Op de gemeenteraad werd vanuit CD&V geopperd om het pas aangeworven pand 'De Heerlijkheid' te gebruiken voor permanente huisvesting van verenigingen.


"Dit vereist te veel investeringen, terwijl het gebouw nadien sowieso weer moet heraangepast worden om er het OCMW in onder te brengen. Dus enkel voor kortlopende culturele projecten is dit een mogelijke bestemming. We zijn er zeker mee bezig maar een oplossing ligt niet meteen voor het grijpen."


Op de gemeenteraad liet burgemeester Hans Bonte (Sp.a) wel nog optekenen dat 'de stad niet noodzakelijk de rol van het middenveld moet overnemen'.