Veertig asielzoekers aangekomen

NOODOPVANG VOOR 124 VLUCHTELINGEN OP ASIAT-SITE OPENT DEUREN

Een bus met vluchtelingen rijdt het opvangcentrum binnen.
Lukas Een bus met vluchtelingen rijdt het opvangcentrum binnen.
De noodopvang voor asielzoekers op de Asiat-site heeft gisteren de deuren geopend. Zowat 40 van de in totaal 124 voorziene vluchtelingen kwamen in de vooravond aan per bus. Ook vandaag en morgen komen nog mensen toe zodat de maximumcapaciteit woensdag al zal bereikt zijn. "Ik kijk er naar uit om met die mensen te werken en dit centrum te zien leven en bruisen", zegt centrummanager Hilde De Cnijf van het Rode Kruis.

De eerste asielzoekers zijn in alle discretie toegekomen in de voormalige Freinetschool op de Asiat-site in de Willem Elsschotstraat. De voorbije twee weken werd daar hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Meubilair en bedden werd ineengestoken en bureau's en kamers ingericht. Pottenkijkers waren gisteren niet welkom. "We willen die mensen sereen ontvangen zodat ze tot rust kunnen komen, eten en slapen. De meesten zijn dan ook afgepeigerd", zegt De Cnijf.

Centrummanager Hilde De Cnijf voor de ingang.
Lukas Centrummanager Hilde De Cnijf voor de ingang.

In drie schijven

De vluchtelingen komen in drie schijven aan. Woensdag moet de maximale capactiteit van 124 bereikt zijn. "Meer gaat niet. Dan zitten we echt helemaal vol. Er is ruimte voorzien voor 60 alleenstaande mannen en voor grotere families tot zes mensen. Wie dat precies zijn daar hebben we geen zicht op al veronderstellen we dat de grootste groep uit Irak, Syrië en Afghaistan komt. Ze hebben allemaal hun asielaanvraag ingediend en zullen hier heel hun tracject doorlopen."


In de grote zaal staat onder meer een kicker en een pingpongtafel waarmee de bewoners zich kunnen ontspannen. "We zouden graag ook nog een kinderspeeltuintje maken. Een kleine glijbaan hebben we al. Andere soortgelijke speeltuigen, een plastic huisje of een keukentje zijn nog welkom, net als fietsjes."

De slaapzaal.
Lukas De slaapzaal.

Open centrum

In totaal zullen 17 mensen instaan voor het reilen en zeilen in het centrum. "De asielzoekers kunnen vrij binnen en buiten. Het is een open centrum. Kindjes zullen naar school gaan en volwassenen zullen zo snel mogelijk Nederlands leren. We zijn volop bezig met afspraken te maken hierover met het CVO en met Basiseducatie, voor lessen binnen en buiten hun reguliere schema's."


Om de hoek van het centrum ligt trouwens ook de VDAB. "Dat is nog een voordeel. Daar kunnen cursussen gevolgd worden om een beroep te leren waar enkel technisch Nederlands voor vereist is."


De bewoners mogen bezoek krijgen van buitenaf maar iedereen wordt geregistreerd. Dat onverlaten het nodig vonden om afgelopen weekend racistische opschriften aan te brengen op diverse plaatsen en een spandoek met 'Refugees not welcome' op te hangen, baart haar geen grote zorgen. "Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Ze hebben zich trouwens vergist van gebouw. Dat spandoek hing aan de verkeerde poort."


De Cnijf is alvast blij dat het centrum eindelijk de deuren opent. "Ik heb er veel slaap voor moeten laten maar ik ben best wel trots op wat we hier voor mekaar gekregen hebben dankzij de medewerking van alle vrijwilligers en de ondersteuning van de stad. Ik kijk er naar uit om met die mensen te werken, om dit centrum te te zien leven en bruisen."

Opendeurdag

Korpschef Frits Coenen inspecteerde de site gisterenmorgen nog. Hij is vooralsnog niet al te bezorgd over het veiligheidsaspect. "Uiteraard is dit een aandachtspunt voor ons korps, alleen al omdat dit een plaats is waar veel mensen geconcentreerd samenleven. Maar ik ga hier geen politiemensen voor de poort zetten."


Komende zaterdag wordt een opendeurdag georganiseerd in het opvangcentrum waarop iedereen welkom is. Er zullen later ook andere activiteiten worden georganiseerd zoals rondleidingen voor scholen.