Tweedaagse Stage 1800 succes

GRATIS STADSFESTIVAL LOKT ONDANKS MINDERE WEER MEER DAN 4.000 MAN

Overdag bleef de grote massa op Stage 1800 nog weg.
Foto Dieter Nijs Overdag bleef de grote massa op Stage 1800 nog weg.
Stage 1800 kan terugblikken op een geslaagde editie. Het gratis stadsfestival duurde dit jaar een dag langer en vooral het jonge volk kon de elektronische muziek op zondag smaken. "In de namiddag hadden we pech met het weer, maar 's avonds liep het plein altijd goed vol", aldus de organisatie.

Hoewel Stage 1800 vorig jaar een schot in de roos was met meer dan 3.000 bezoekers besliste de organisatie om het dit jaar anders aan te pakken. Het gratis stadsfestival op het Bolwerkplein breidde uit naar twee dagen. "De opbouw van het terrein en het podium is ieder jaar een grote opdracht. We vonden het dus een beetje zonde dat we dat dan maar voor een dag konden gebruiken", aldus organisator Rony De Mulder. Daarnaast is onze affiche ieder jaar zeer divers, maar toch vooral op rockgericht. Het leek ons een goed idee om het festival dit jaar met een dag uit te breiden en elektronische muziek aan te bieden. Zaterdag hebben we ons op een ouder publiek gericht en lokten we 3.000 man, zondag mikten we meer op jongeren en zakten 1.300 mensen af."


Het festival werd in de namiddag niet geholpen door het weer. Door stortbuien bleef het plein zowel op zaterdag als zondag bij Steak Number Eight en Id!ots redelijk leeg.

Clement Peerens

"De buien hebben het publiek in de namiddag inderdaad weggehouden, maar Stage 1800 is sowieso een festival dat pas 's avonds op volle toeren draait. We hebben dat dit jaar proberen om te draaien door op zondagmiddag een succesvolle brunch te organiseren. Maar tijdens kleppers als Clement Peerens Explosition en Neon Judgement zat het Bolwerkplein wel helemaal vol", aldus De Mulder.


Het publiek dat tijdens 'Elektronik Sunday' op het Bolwerkplein stond was heel wat jonger dan de dag ervoor. "Tijdens de brunch hebben we activiteiten voor de allerjongsten georganiseerd zoals een springkasteel en een circusschool. In de loop van de namiddag stroomden dan de jongeren toe voor de elektronische muziek", zegt organisator en programmator Didier Cortois. "We hebben gekozen voor een programmatie die de nadruk legt op deephouse. Tijdens zo'n concerten is er altijd een gemoedelijke sfeer en dat is ideaal voor een stadsfestival in Vilvoorde."


Ook burgemeester Hans Bonte was een aandachtige luisteraar op zaterdag. "Ik ben wel een fan van Neon Judgement. De zondag is voor een jonger publiek weggelegd. Ik mocht zelfs niet komen van mijn zoon (lacht)."