Tot 6 nachten in de kou om kind in te schrijven

Capaciteitsprobleem onderwijs loopt spuigaten uit in noordrand

Robin Ramakers kon zijn dochter Margot na een nachtje opblijven inschrijven in het Koninklijk Atheneum.
Lukas Robin Ramakers kon zijn dochter Margot na een nachtje opblijven inschrijven in het Koninklijk Atheneum.
Aan het Koninklijk Atheneum en het College in Vilvoorde hebben ouders overnacht en gisteren uren aangeschoven in de kou om hun kind in te schrijven. Opmerkelijk: onder hen ook Robin Ramakers, parlementair medewerker van... onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld). Ook in Humbeek, Grimbergen en aan alle scholen in groot-Steenokkerzeel offerden ouders tot zelfs zes nachten hun eigen bed op.

In het Koninklijk Atheneum in Vilvoorde waren nog zo'n 115 plaatsen vrij, nadat er al 60 naar broers en zussen van leerlingen gingen. Onder de aanschuivende ouders ook Robin Ramakers. De man mag dan wel parlementair medewerker zijn van onderwijsschepen Jo De Ro, ook hij moest zijn nachtrust opofferen. "Ik sta hier van half vijf dinsdagmorgen", vertelt hij. "Maandagavond om 19 uur was de eerste ouder al aangekomen. Ik ben in de loop van de nacht nog een paar keer langsgereden. Toen ik zag dat er opeens toch een tiental mensen stonden heb ik het zekere voor het onzekere genomen. Ik was nummer 13 op de lijst maar om 6 uur waren we zelfs al met 60 à 70. Als je weet dat er sommige kinderen nog voorrang krijgen op basis van een aantal indicatoren moest je echt niet meer wachten voor een gewoon Vlaams kind uit een niet-onbemiddeld gezin..."


Ramakers haalde zijn slag thuis voor Margo (12) want om 9 uur kreeg hij een nummer waarmee hij haar 's middags kon inschrijven. "Ze zegt al twee jaar niks anders als dat ze hier wil naar school gaan. Daar had ik met plezier een slapeloze nacht voor over..."


Schepen De Ro, die zijn medewerker een hart onder de riem kwam steken, benadrukt dat in het Vlaams Parlement gewerkt wordt aan nieuw decreet waardoor alle inschrijvingen digitaal zullen gebeuren. "Tegelijk moet er echter ook Vlaams geld komen naar onze stad om ook in het secundair extra capaciteit te creëren", laat De Ro weten. "Extra jongeren in onze stad maakt dat er extra plaatsen moeten komen in de secundaire scholen. Samen met de collega's van de andere onderwijsnetten gaan we dit nogmaals aanklagen in Brussel."

In Sint-Lambertus logeerden 3 ouders maar liefst 6 dagen.
Nick Dierickx In Sint-Lambertus logeerden 3 ouders maar liefst 6 dagen.

Huilen met de pet

In groot-Steenokkerzeel was het helemaal huilen met de pet op. Daar werd in de nacht van maandag op dinsdag zelfs in alle scholen gekampeerd. Tot groot ongenoegen van burgemeester Kurt Ryon (zie kader).


In kleuterschool De Zandkorrel in Melsbroek moest één kampeerder die 'pas' rond middernacht zijn tentje opgeslagen had teleurgesteld afdruipen, want voor zijn kindje was er geen plaats meer. Een tweede ouder kreeg hetzelfde nieuws te horen. Beide kindjes staan op de wachtlijst. In vrije school Ter Ham in Steenokkerzeel staan ook twee kinderen op de wachtlijst. Daar liet de directie ouders in de turnzaal overnachten.

Pechvogel

In gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel (3) en de Sint-Cajetantusschool in Perk (11) waren gisterochtend dan weer nog plaatsen over. "We hadden de kampeerders maandagavond nog duidelijk gemaakt dat we de capaciteit fors verhoogd hebben, waardoor er nog 24 plaatsen waren", zegt directrice Lieve Janssens. "Kamperen was dus niet nodig, maar de ouders besloten toch te blijven overnachten."


Voor de schoolpoort van de Sint-Lambertusschool in Nossegem kampeerden drie ouders zes dagen. "En dat heeft geloond, want mijn dochter is ingeschreven", zegt Gorge Torossian. "Ik zou het zo opnieuw doen: alles om de dochter in haar eigen dorp naar school te laten gaan." De Zaventemse schepen Peter Rosel had minder geluk, want zijn kleindochter staat pas vijfde en laatste op de wachtlijst. "In de familie kon niemand zich zomaar vrijmaken om te kamperen. Jammer dat het zo moet verlopen."