Succesvolle elektronische aanmelding kleuter- en basisscholen

Een beeld dat we niet meer zien in Vilvoorde: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven.
Foto Lukas Een beeld dat we niet meer zien in Vilvoorde: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven.
Om kampeertoestanden te vermijden aan de kleuter- en basisscholen in Vilvoorde had de stad vorig jaar samen met het Lokaal Overlegplatvorm (LOP) en de verschillende onderwijsnetten een elektronisch aanmeldingssysteem ontwikkeld voor de aanmeldingen voor het huidige schooljaar (2018-2019). “De eerste aanmeldingsperiode was een succes en ook de eerste resultaten van de nieuwe aanmeldingsperiode voor volgend schooljaar (2019-2020) zijn zeer positief”, zegt Vilvoords schepen van Onderwijs Jo De Ro.

Het aanmeldingssysteem hanteert twee criteria om een toewijzing te realiseren. Ten eerste wordt er rekening gehouden met de keuze van de school door de ouders. Pas als er te veel aanmeldingen zijn voor één school wordt er gekeken naar de afstand van de school tot het thuisadres van de kinderen of het werkadres van de ouders.

Onderwijsschepen Jo De Ro: “Voor de aanmeldingen van het geboortejaar 2017 – dit is de eerste maal dat deze populatie zich dient aan te melden voor een Vilvoordse school – noteerden we 517 aanmeldingen waarvan er 486, of 94 procent, hun school van eerste keuze kregen toegewezen. Voor 20 (3,9 procent) kinderen werd het de school van de tweede keuze en voor vijf kinderen (1 procent) was dit derde of hogere keuze. Zes kinderen (1,16 procent) kregen voorlopig geen school toegewezen. Dat was veelal het gevolg van de ouders die maar één of maximum drie scholen hadden aangeduid. Ondanks dat deze kinderen niet in hun school van voorkeur terecht kunnen, kunnen ze wel nog een plaatsje vinden in Vilvoorde. Op dit moment zijn er nog 59 vrije plaatsen voor het geboortejaar 2017 en dit in alle netten en in bijna alle verschillende wijken van Vilvoorde. Enkel in Peutie is er geen plaats meer.”

Alle ouders hebben ondertussen een e-mail ontvangen met de info over de aanmelding van hun kind. Ouders die een positieve aanmelding gekregen hebben, moeten zich daadwerkelijk gaan inschrijven in de hun toegewezen school voor 24 mei. Vanaf 28 mei starten de vrije inschrijvingen voor kinderen die nu niet aan de aanmeldingsperiode hebben meegedaan of voor de kinderen die geen plaatsje hebben toegewezen gekregen in deze aanmeldingsronde.

“Net als vorig jaar hadden we ook via verschillende kanalen hulp aangeboden bij het aanmelden. Uit de feedback van alle organisaties (Sociale Dienst, OCMW, CAW, Bibliotheek en Kind & Gezin) die instonden voor de hulpverlening hebben we positieve geluiden gehoord over de hulp die werd geboden door de stad en haar partnerorganisaties”, aldus Jo De Ro
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.