Straatvuilnisbakken verdwijnen door te veel sluikstort

De stad en intercommunale Incovo zetten een proefproject op om sluikstorten en zwerfvuil aan straatvuilnisbakken tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een aantal vuilnisbakken zijn waar zakjes huisvuil systematisch bijgeplaatst worden of waar zwerfvuil rondslingert. Een tiental vuilnisbakken zal zelfs tijdelijk worden weggenomen.

"Bij de vuilnisbakken waar vaak zwerfvuil te vinden is, schilderen we voetstapjes op de grond die de passant onbewust richting vuilnisbak leiden", zegt Maaike De Ridder van Incovo. "Slaat dit experiment aan, dan bekijken we hoe we te werk kunnen gaan op andere knelpunten."


"De tien vuilnisbakken die tijdelijk verdwijnen liggen verspreid over het centrum en de wijken Kassei en Faubourg", vervolgt schepen Katrien Vaes. "Buurtbewoners worden twee weken vóór het experiment op de hoogte gebracht en op de vuilnisbakken zelf zullen duidelijke boodschappen staan rond hun nakend 'verlof'."


In beide experimenten meten Incovo en de stadsdiensten tijdens de proefperiode of er een duidelijk effect is. Nadien krijgt het stadsbestuur een advies rond terugplaatsen of verwijderen van vuilnisbakken en het effect van de voetstappen. Een evaluatie van dit project volgt begin januari 2018, waarna ook andere acties zullen volgen op basis van de ingezamelde cijfers en een inventaris van plaatsen waar zwerfvuil en sluikstorten frequent voorkomt. (DBS)