Spanjaarden rouwen om Fabiola

OVERLEDEN KONINGIN KWAM TWEE KEER NAAR TRADITIONELE SPAANSE MIS

Dolores Ortiz, uitbaatster van een Spaanse delicatessenzaak in Vilvoorde
Lukas Dolores Ortiz, uitbaatster van een Spaanse delicatessenzaak in Vilvoorde
Het overlijden van koningin Fabiola heeft ook de grote Spaanse gemeenschap in Vilvoorde in rouw gedompeld. Zij bezocht er onder meer twee keer de 'Messa Rociera', de traditionele Spaanse mis op Kerstavond. "Ze kwam over als een hele warme vrolijke vrouw", zeggen Dolores Ortiz en Paco Agredano die er toen bij waren. Het Spaans-Vilvoordse koor Coro Rociero zal vrijdag mee de begrafenis opluisteren.

Koningin Fabiola was afkomstig uit Madrid. Een heel eind noordelijker dan het Andalusische Penarroya-Pueblonuevo waar de meeste Vilvoordse Spanjaarden vandaan komen. Maar het overlijden van 'hun' koningin is in Vilvoorde toch aangekomen.


Fabiola is minstens twee keer in de Zennestad geweest. "Ze heeft hier de 'Messa Rociera' bijgewoond, de traditionele mis op Kerstavond waarbij vrolijke Spaanse kerstliedjes worden gezongen. Iedere Spanjaard kent die liedjes", vertelt Dolores Ortiz, die een Spaanse delicatessenzaak uitbaat in de Mechelsestraat.


"De eerste keer was in 2004", herinnert gemeenteraadslid Fransisco 'Paco' Agredano zich. "Ze is hier toen bijna incognito toegekomen. Wel herkenbaar maar zonder alle officiële poespas. Ze kwam gewoon eens kijken hoe het er hier aan toe ging. En het is haar duidelijk bevallen. Want twee jaar later is ze teruggekomen met - toen nog - prins Filip en prinses Mathilde."

Koningin Fabiola bezocht Vilvoorde in 2004. Gemeenteraadslid Fransisco Agredano ontmoette haar toen.
Lukas Koningin Fabiola bezocht Vilvoorde in 2004. Gemeenteraadslid Fransisco Agredano ontmoette haar toen.

Spontaan en lief

Wat opviel was dat Fabiola heel erg openstond voor de mensen. "Ze nam haar tijd om iedereen te begroeten, een babbeltje te slaan en de kindjes een kusje te geven. Ze liet op die manier toch zien dat ze haar Spaanse roots niet vergeten was. Je zag gewoon dat ze ervan genoot. Ze kwam over als een vrolijke vrouw die ook nog eens spontaan en lief was."

Gitaar spelen

"Ze kon zelfs gitaar spelen", lacht Paco. "Dat ze Spaans bloed had kon ze gewoon niet wegsteken. Ze kende zowat alle liedjes en zong die met overtuiging mee. Ik was dan ook aangenaam verrast. Gelukkig had ik toen een fototoestel mee en heb ik er een foto met haar als souvenir aan overgehouden. Ook Filip en Mathilde waren trouwens hartverwarmend open."


Het Spaans-Vilvoordse koor Coro Rociero, waar ook Paco vroeger in zong, maakte grote indruk op de koningin. Het koor werd nadien nog twee keer op het paleis uitgenodigd bij officiële gelegenheden op de herdenkingsdag van het overlijden van koning Boudewijn. "Spaans Vilvoorde zal vrijdag op de begrafenis dan ook vertegenwoordigd worden door het koor. Zij zullen mee de begrafenis opluisteren. Dat was een van de laatste wensen van de koningin", besluit Paco.