Roemruchte motorfietsen keren (even) terug

'LA MONDIALE' ÉÉN VAN DE BLIKVANGERS OP EXPO IN DE KRUITFABRIEK

Jean Van Lier (l.), kleinzoon van een van de oprichters van La Mondiale, met Didier, Julie en Sven van De Kruitfabriek. De motoren zijn uiteraard van La Mondiale.
Lukas Jean Van Lier (l.), kleinzoon van een van de oprichters van La Mondiale, met Didier, Julie en Sven van De Kruitfabriek. De motoren zijn uiteraard van La Mondiale.
De roemruchte geschiedenis van het Vilvoordse motormerk 'La Mondiale' komt dit weekend opnieuw tot leven tijdens 'Petrol Factory', een expositie in De Kruitfabriek. Er zullen zelfs vier originele motorfietsen te bewonderen zijn.

Cultureel centrum De Kruitfabriek staat vandaag, zaterdag, helemaal in het teken van pk's, met vintage motorfietsen, oldtimers en aanverwanten. "Het gaat om een grote, overdekte expo van een veertigtal unieke motoren, een 'showlane' voor oldtimers langsheen het kanaal Brussel-Willebroek, een markt met pk-gerelateerde goodies, foodtrucks, kinderanimatie, workshops en aangepaste muziek", zegt Didier Cortois van De Kruitfabriek.


Eén van de blikvangers wordt een groots opgezet segment rond het legendarische Vilvoordse motormerk La Mondiale. "Met onder andere vier originele La Mondiale's, een rijk gestoffeerde terugblik op het leven van de bezielers (de gebroeders Morel, red.) en verschillende authentieke stukken uit de private collectie van één van de kleinzonen van de oprichters."

Een beeldje uit de oude doos van Eugène Morel op een van zijn motorfietsen.
Lukas Een beeldje uit de oude doos van Eugène Morel op een van zijn motorfietsen.

Geen lang leven

De expositie werd inderdaad enkel mogelijk dankzij de hulp van Jean Van Lier, de kleinzoon van Eugène Morel. Zelf is hij ook gepassioneerd door auto's en motoren. "In 1923 stonden mijn grootvader en zijn broer met hun eerste prototype op het salon van Brussel", schetst hij de historiek. "In 1925 kwamen ze met hun motoren naar Vilvoorde, maar al snel werd de zaak overgenomen. Het waren namelijk slechte tijden voor auto- en motorzaken. Tot in 1934 zijn ze die motoren blijven maken, maar dan is het bedrijf overgeschakeld op draaibanken, overigens nog altijd onder de naam 'Mondiale'. Het roemruchte motormerk was dus helaas geen lang leven beschoren."


Jean Van Lier heeft intussen een privécollectie om 'u' tegen te zeggen. "Het is dan ook een mooi stukje familiegeschiedenis. Er bestaan vandaag nog een dertigtal La Mondiale-motoren. De waarde loopt in de tienduizenden euro's. Eentje is onlangs nog verkocht voor 18.750 euro, weliswaar niet gerestaureerd."


Tijdens de expo zal er ook gewerkt worden aan de verfraaiing van een originele Mondiale-draaibank. "Die zal achteraf een plaats krijgen in het Vilvoordse straatbeeld", aldus Cortois. "Dat wordt echt wel iets unieks..."


De dag wordt vanaf 19 uur afgesloten met een mini-pk-festival, met optredens van Radio Recoil, Sunpower en als headliner Romano Nervoso. Kaarten kosten 10 euro aan de kassa. De toegang tot Petrol Factory zelf is volledig gratis, inclusief de La Mondiale-expo, van 10 uur tot 18 uur. Ook op zondag kan je de La Mondiale Expo bezoeken, van 13 uur tot 18 uur.

Jules Fondu, één van de piloten van het Mondiale Race Team, in het sportpaleis van Brussel.
Lukas Jules Fondu, één van de piloten van het Mondiale Race Team, in het sportpaleis van Brussel.
Een portret van stichtersfamilie Morel, met Eugène Morel als tweede van links.
Lukas Een portret van stichtersfamilie Morel, met Eugène Morel als tweede van links.