PVDA deelt gratis parkeerkaarten uit als protest tegen parkeerbeleid

Leden van PVDA delen parkeerkaarten uit op de Grote Markt. 
Lukas Leden van PVDA delen parkeerkaarten uit op de Grote Markt. 
De Partij van de Arbeid (PVDA) heeft gistermiddag gratis parkeerkaarten uitgedeeld voor het kantoor van parkeerfirma APCOA. Met de ludieke actie klaagt de partij het parkeerreglement aan. Voorts vinden ze het niet kunnen dat burgemeester Hans Bonte en de schepenen gratis mogen parkeren, terwijl inwoners er wel voor moeten betalen.

Een meer symbolische plaats konden de leden van de PVDA niet uitkiezen om hun parkeerkaarten uit te delen. Ze stonden gistermiddag op de Grote Markt, waar momenteel de ondergrondse parking gebouwd wordt, pal voor het kantoor van APCOA. "Die parkeerfirma sloot een lucratief contract met de stad af, waar de bewoners jammer genoeg voor moeten opdraaien", zegt Sander Barrez van de Partij van de Arbeid. "Sinds dit jaar moeten bewoners tot 150 euro betalen voor een parkeerkaart. Dit alles is zonder overleg met de Vilvoordenaar beslist en dat vinden we niet kunnen."


Op de parkeerkaarten stond ook een foto van burgemeester Hans Bonte (sp.a). Hij en zijn schepenen mogen namelijk wel gratis parkeren. Bonte liet in de gemeenteraad weten dat dat logisch was. "We werken namelijk op het gemeentehuis", klonk het. "De foto van Bonte vormt het cijfer '0'", zegt Barrez. "Daarnaast staat de tekst: 'Doe zoals uw burgemeester en betaal 0 euro parkeergeld'."


De PVDA vindt het niet kunnen dat het beleid de mensen met een auto straft terwijl het aanbod op openbaar vervoer afgebouwd wordt. "Als mensen mij zeggen dat ze zonder auto niet op hun werk geraken, dan weet je meteen waarom deze maatregel geen democratisch draagvlak kent. Wij vragen een alternatief voor de auto in plaats van te bestraffen", besluit Barrez.


Voor alle duidelijkheid: de parkeerkaarten die de PVDA gisteren uitdeelde, zijn geen reden om niet te moeten betalen. Het ging louter om een ludieke actie. (RDK)