Politie sluit 'illegaal' café Copacabana

BERUCHTE ZAAK AAN MECHELSESTEENWEG HEROPENT ZONDER VERGUNNING

Het café blijft gesloten tot de nieuwe eigenaar een vergunning van de stad gekregen heeft.
Foto Lukas Het café blijft gesloten tot de nieuwe eigenaar een vergunning van de stad gekregen heeft.
De politie heeft café Copacabana met onmiddellijke ingang gesloten. Volgens burgemeester Hans Bonte (sp.a) had de nieuwe eigenaar de zaak geopend zonder enige vergunning. "Het café is en blijft gesloten tot duidelijk is of de uitbater aan de voorwaarden voldoet", zegt Bonte. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met het nachtcafé in de Mechelsestraat.

De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) voerde zaterdag een grote controleactie uit. In totaal werden drie dagwinkels, vier drankgelegenheden, een carwash en een snackbar gecontroleerd. Daarbij werd vier keer zwartwerk vastgesteld, werden twee illegalen aangetroffen en twee niet-vergunde uitstallingen geconstateerd. De opvallendste actie was echter de sluiting van een drankgelegenheid, omdat er geen uitbatingsvergunning kon voorgelegd worden.

Nieuwe uitbater

Het ging om het beruchte café Copacabana op de Mechelsesteenweg. "De zaak was al een hele poos dicht en heeft een nieuwe uitbater. Die heeft echter zonder vergunning en zonder enige melding aan de stad zijn zaak geopend. Dat kan uiteraard niet", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). Bonte kent de Copacabana maar al te goed. De Vilvoordse burgemeester sloot het café begin november 2014 al eens na een incident waarbij een gewapende man zich wilde wreken na een vechtpartij. Hij kwam terug met een geweer, maar het café was intussen al gesloten. Niemand raakte gewond, maar er werden wel drie patronen en een huls van kaliber .22 gevonden door de politie. De man werd daarna opgepakt en het café ging vervolgens twee maanden dicht op bevel van de burgemeester.

Steekpartij

Daarmee was de kous nog niet af, want eind augustus 2015 vond er een steekpartij plaats. Twee klanten van het café kregen ruzie over een vrouw. Een van hen haalde daarop een mes boven en stak het slachtoffer in de hals. De man werd overgebracht naar het UZ Brussel waar hij met spoed werd geopereerd. De man overleefde de aanval. De dader werd opgepakt en zit momenteel in de gevangenis van Sint-Gillis.


"Als mensen een pintje willen drinken in Vilvoorde moet dat op een veilige manier kunnen. En dat kan in dit café blijkbaar niet", klonk het destijds bij Bonte. Hij legde dan ook voor minstens zes maanden een sluitingsuur op aan de Copacabana, wat eigenlijk de sluiting betekende voor het nachtcafé. De uitbater deed na afloop van die termijn zijn zaak zelfs nooit meer open.


Intussen is de Copacabana overgelaten, maar de nieuwe uitbater lijkt het dus evenmin nauw te nemen met de wettelijke reglementering. "Het café is en blijft gesloten tot hij een vergunning krijgt van de stad", stelt Bonte. "Het onderzoek moet nog beginnen, maar het is alvast betwistbaar dat de uitbater aan de voorwaarden voldoet. Dan heb ik het onder meer over het moraliteitsattest en het bewijs van goed gedrag en zeden."