Nóg meer pop-ups moeten handelscentrum boost geven

De ploeg van vzw Broelab lanceert een nieuwe wedstrijd voor bijkomende pop-ups in de Vilvoordse handelskern.
Lukas De ploeg van vzw Broelab lanceert een nieuwe wedstrijd voor bijkomende pop-ups in de Vilvoordse handelskern.
Er komt een vervolg op het initiatief van vzw Broeilab en de stad om de schrijnende leegstand in de Leuvensestraat aan te pakken met pop-ups. Vorig jaar kregen zes winkels al tijdelijk een plekje, nu komt er een nieuwe wedstrijd. Het is de bedoeling dat de laureaten voor de zomer hun intrek nemen in één van de zowat vijf bijkomende panden. Zij moeten dan samen met de nog overblijvende winkels zorgen voor een boost van het handelscentrum.

De in 2018 opgerichte vzw Broeilab bindt de strijd aan met de leegstand in de stad, door starters en creatievelingen hun concept te laten uittesten in leegstaande panden. De vzw werkt samen met de stad en is ook aangeduid als leegstandsbeheerder: eigenaars die hun pand ter beschikking stellen, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van de leegstandsheffing.

De ploeg vrijwilligers van Broeilab werd rond de kerstperiode fors uitgebreid: het team gaat van vier naar dertien mensen die hun schouders onder het project willen zetten. Het succes van de formule werd vorig jaar aangetoond: er werden in de loop van 2018 zes winkels opgestart: De Kilomeet, Spolly’s Ting, De Fietsenier, Corry, People Made en Pjeirefretter.

Boost

Nu wordt er een tweede pop-up wedstrijd georganiseerd. “Starters kunnen hun concept nog indienen tot en met 15 april via www.broeilab.be”, zegt Lien Warmenbol van Broeilab. “Dan worden de laureaten gekozen en kunnen zij normaal gezien vóór de zomer hun intrek nemen in één van de bijkomende panden. Samen met de bestaande Broeilab-winkels, én de nieuwe handelszaken die er starten via de reguliere markt, zullen zij zorgen voor een boost van het handelscentrum.”

We willen grote ketens overtuigen om naar Vilvoorde te kiezen. Met deze pop-ups krijgt onze winkelstraat alvast een eigen identiteit.

Didier Cortois (Open Vld)

Schepen voor economie Didier Cortois (Open Vld) is enthousiast: “Broeilab heeft op zeer korte tijd fantastische resultaten bereikt. Ze slaagden er enerzijds in om eigenaars van leegstaande panden te overtuigen om mee te stappen in het verhaal, anderzijds lukte het hun om enthousiaste nieuwe ondernemers te vinden én hen te begeleiden bij de opstart van een nieuwe zaak.”

Verplichte begeleiding

De vzw streeft ook naar een lange termijn bezetting van de winkelpanden en begeleidt haar starters doorheen het project. “Zo zullen starters de meerwaarde ten opzichte van het bestaand winkelaanbod moeten verantwoorden, krijgen ze een sjabloon voor een businessplan aangereikt en moeten ze zich verplicht laten begeleiden door een organisatie als Unizo. Er wordt gemikt op kwaliteit van de invulling en vooral het lange termijneffect, zodat de starters van nu nieuwe vaste waarden kunnen worden.”

Grote ketens overtuigen

Ook de stad denkt na op lange termijn. “Er is geen ‘verkoopdossier’ voor onze winkelpanden voorhanden, maar we gaan daar wel werk van maken”, vervolgt Cortois. “De grote ketens denken niet meteen aan Vilvoorde als logische vestigingsplaats. Het is aan ons om hen te overtuigen: ‘Vergeet Uplace en kom naar hier’. Op die manier krijgen we een ideale mix. Want met deze pop-ups krijgt onze winkelstraat alvast wel een eigen identiteit. Het is zeker geen copy-paste meer van Mechelen of Brussel.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Noach

    Pop-ups zijn geen aanzet naar nieuwe winkels, ketens zijn ook geen optie. Er zijn al ketens vertrokken uit de Leuvensestraat, er zal wel een goede reden voor zijn. Het bestuur wil meer dan 50.000 inwoners op 21.5km2. Dus minder parkeerplaats, minder plaats voor bedrijven en winkels. Als er geen lokale tewerkstelling is, en men elders moet gaan winkelen, vergeet dan maar dat er geen auto's bij zullen komen. Het verkeersinfarct van Uplace dat Vilvoorde wou tegenhouden komt er nu in het centrum.