Nieuwe pop-ups in strijd tegen leegstand

Starters krijgen kans om zich te bewijzen in verlaten winkelpanden in Leuvensestraat

Peggy Spolspoel van 'Spolly's Ting' maakt van 'rommel' origineel interieur.
Baert Marc Peggy Spolspoel van 'Spolly's Ting' maakt van 'rommel' origineel interieur.
In een nieuwe poging om iets aan de immense leegstand te doen, zijn zaterdag drie nieuwe pop-ups ingehuldigd. De recent opgerichte vzw Broeilab laat starters en creatievelingen hun concept uittesten in leegstaande panden. Het enthousiasme bij de beginnende winkeliers is groot en ook heel wat nieuwsgierige Vilvoordenaars kwamen een kijkje nemen.  Er staan ook ook nog drie andere pop-ups op stapel. 

Handelaars en stad maakten er zaterdag een bruisende shopdag van tijdens het ‘Weekend van de Klant’. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de eerste drie pop-ups van vzw Broeilab en stad Vilvoorde feestelijk in te huldigen. De Fietsenier van Vilvoorde (fietswinkel en -hersteller), Spolly’s Ting (interieur) en CORRY (streekproducten en hebbedingen) kleuren voortaan mee de Leuvensestraat.

Voor interieur- en decoratiespulletjes kan je terecht bij ‘Spolly’s Ting’. “Met upcycling als insteek”, legt zaakvoerster Peggy Spolspoel uit. “Ik probeer oude en 'onbruikbare' spullen - rommel dus - om te toveren tot iets wat weer waardevol is. De bedoeling is dat ik alles zelf maak en niet afhankelijk ben van leveranciers. Ik ben tot eind dit jaar open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 uur." De pop-up is de ideale uitlaatklep voor de creatieve Bio-Planet verkoopster. "Als ik zie dat dit een succes wordt, ligt hier wel mijn toekomst.”

Het is een mooie kans die we krijgen om voor een bepaalde periode aan goedkopere huurprijzen iets van de grond proberen te krijgen

Peggy Spolspoel, zaakvoerster Spolly's Ting

Spolspoel deelt het leegstaande winkelpand met haar collega van de fietswinkel. “Het is een mooie kans die we krijgen om voor een bepaalde periode aan goedkopere huurprijzen iets van de grond proberen te krijgen. Als rasechte Vilvoordenaar ben ik blij dat ik  een bijdrage kan leveren om deze straat nieuw leven in te blazen.”

Tweedehands

Ook bij CORRY aan de overkant was het druk. “Naast tweedehands meubelen en decoratie vind je hier ook streekproducten en allerlei hebbedingen”, zegt zaakvoerster Corry Blaute, de zus van muzikale duizendpoot en presentator Jean. “Ik ben afkomstig uit Zottegem, maar ik vind Vilvoorde een toffe stad. Tot begin december ben ik open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 19 uur en op nog een extra te bepalen dag. Vanaf dan gaan we er ‘all the way’ voor (lacht).”

Ook Corry Blaute had zaterdag meer dan de handen vol in haar pop-upzaak CORRY.
Baert Marc Ook Corry Blaute had zaterdag meer dan de handen vol in haar pop-upzaak CORRY.

Het initiatief gaat uit van de vzw Broeilab. Die bindt de strijd aan met de leegstand in de stad, door starters en creatievelingen hun concept te laten uittesten in leegstaande panden. De vzw werkt samen met stad Vilvoorde en is ook aangeduid als leegstandsbeheerder: eigenaars die hun pand ter beschikking stellen, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van de leegstandsheffing.

Vaste waarden

Broeilab streeft ook naar een lange termijn bezetting van de winkelpanden in het centrum van Vilvoorde en begeleidt haar starters doorheen het project. Zo zullen zij de meerwaarde ten opzichte van het bestaand winkelaanbod moeten verantwoorden, krijgen ze een sjabloon voor een businessplan aangereikt en moeten ze zich verplicht laten begeleiden. Er wordt gemikt op kwaliteit van de invulling zodat de starters van nu nieuwe vaste waarden kunnen worden.

Het stadsbestuur bracht een bezoekjes aan de pop-upprojecten en zag dat het goed was.
Baert Marc Het stadsbestuur bracht een bezoekjes aan de pop-upprojecten en zag dat het goed was.

Trend

Schepen voor lokale economie Viviane Schaessens is alvast enthousiast. “De leegstand in het handelscentrum wordt op deze manier op een positieve manier aangewend. De eerste drie starters zetten hierbij een trend die hopelijk nog door velen zal gevolgd worden.”

Ook de tijdelijke winkels People Made (producten gemaakt in de sociale economie), Kilomeet (tweedehandsspullen van De Kringwinkel) en de Pjeirefretter winterpop-up (Vilvoords bier en winterbar) openen binnenkort.

Enthousiasme

Het moet gezegd: er lééfde iets de voorbije dagen in de Vilvoordse binnenstad, mede door de festiviteiten rond de opening van de vernieuwde Grote Markt en uiteraard het gewéldige nazomerweer. Zowaar een gevoel van enthousiasme overviel de doorgaans erg kritische Vilvoordenaars. De terrasjes zaten vol en het was aangenaam druk in de Leuvensestraat. Daarmee besluiten dat de Zennestad nu ‘vertrokken’ is, is overdreven maar het is alleszins een goed begin.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.