Nieuwe impulsen voor Leuvensestraat

STAD GEEFT START-UPS DE KANS OM ZICHZELF TE 'LANCEREN' IN ORTSHUIS

Karen Verbeke opent vrijdag haar gloednieuwe winkel 'Tassen en Kabassen'.
Lukas Karen Verbeke opent vrijdag haar gloednieuwe winkel 'Tassen en Kabassen'.
Het stadsbestuur neemt het heft in handen om de handelsactiviteit opnieuw een boost te geven. De Vilvoordse Karen Verbeke geeft alvast het goede voorbeeld. Zij opent vrijdag een gloednieuwe handtassenwinkel in de Leuvensestraat. "Als ik kan meehelpen aan de heropleving van de stad doe ik dat graag", zegt ze.

De leegstand in de Leuvensestraat, en bij uitbreiding het hele handelscentrum van Vilvoorde, is intussen een oud zeer. Er worden heel wat oorzaken aan gekoppeld: de parkeerproblematiek, het gewijzigde winkelgedrag van de mensen, maar ook investeerders die afwachten of Uplace er nu al dan niet komt. Ook de langdurige herinrichtingswerken zijn niet bevorderlijk voor nieuwe handel. Hoewel de werkzaamheden in de Leuvensestraat zelf achter de rug zijn, staan er wel nog heel wat panden leeg.

De stad verhuurt het beschermde Ortshuis aan start-ups aan een voordelig prijsje.
Lukas De stad verhuurt het beschermde Ortshuis aan start-ups aan een voordelig prijsje.

Durvers nodig

De Vilvoordse Karen Verbeke (44) laat het echter niet aan haar hart komen. Ze geeft aan haar stadsgenoten het goede voorbeeld en opent vrijdag haar eigen gloednieuwe lederen handtassenwinkel 'Tassen en kabassen'. "Ik geloof niet dat Vilvoorde dood is", vertelt ze. "Er hebben de voorbije jaren al heel wat nieuwe initiatieven het licht gezien zoals de Kruitfabriek, Revolver of Bazaar en die werden zeer goed onthaald. Ik zou niet weten waarom ik het er niet zou wagen. Ik woon al 12 jaar in de Leuvensestraat en heb het inderdaad zien achteruitgaan. Zo is het nog altijd afwachten of Uplace er al dan niet komt. Er zijn gewoon een aantal durvers nodig die de sprong wagen." Verbeke heeft er vertrouwen in dat er nog zaken zullen bijkomen. "Ik heb zelf al veel goesting om erin te vliegen", besluit ze.


De stad wil ook een structurele heropleving forceren. "Daarom nemen we zelf het heft in handen", legt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA) uit. "Samen met Unizo en de provincie starten we een pop-upproject op. We verhuren het beschermde Ortshuis in de Leuvensestraat, waar startende ondernemers hun zaak kunnen lanceren. Ze kunnen een deel van het pand voor zes maanden aan de minimumprijs huren. Dat moet hem wat meer ademruimte geven, de hoge huurprijzen zijn immers dikwijls een groot obstakel."

Veel interesse

Het project kan alvast op heel wat interesse rekenen. "Het Ortshuis zal snel gevuld zijn, want er zijn al enorm veel kandidaten. We denken er dan ook aan om het project nog naar andere panden uit te breiden. Er zullen overigens niet alleen winkels komen in het Ortshuis, maar ook kunst- en fototentoonstellingen", zegt Schaessens, die nog meegeeft dat ook juwelier Van Hoof terugkeert naar de Leuvensestraat.