Nieuwe graffiti zet band met Spaanse zusterstad in de verf

Twee nieuwe graffititekeningen sieren binnenkort de muren van BUSO De Vest op de Achterham en het internaat op de Horteco-site. Een ervan verwijst naar de Spaanse zusterstad van Vilvoorde.

Meer dan 50 jaar geleden kwam een golf arbeidsmigranten uit Peñarroya-Pueblonueva, uit Zuid-Spanje, naar Vilvoorde. "De stad is dan ook al meer dan 20 jaar officieel onze zusterstad, maar om de band ook visueel in de verf te zetten, laten we op de muur van school De Vest aan de Achterham een reusachtige muurschildering aanbrengen door internationaal artieste Hyuro”, zegt schepen Johan Serkeyn (sp.a). 

Een van de nieuwe muurschilderingen verwijst naar de arbeidsmigratie vanuit Zuid-Spanje.
Dieter Nijs Een van de nieuwe muurschilderingen verwijst naar de arbeidsmigratie vanuit Zuid-Spanje.

De Argentijnse artieste woont en werkt al jaren in Valencia. “Ze werkt vaak in zwart-wit en met vrouwelijke figuren die door hun vreemde en vaak intimistische afbeelding een spiegel lijken voor te houden aan de toeschouwer. In het werk voor de Vilvoordse muur zal zij het zeer expliciet hebben over de zoektocht naar de eigen identiteit wanneer men zich op een nieuwe, vreemde plaats gaat vestigen.”

Het ontwerp van de muurschildering werd intussen al voorgelegd in de Spaanse club CACD Peñarroya.
Dieter Nijs Het ontwerp van de muurschildering werd intussen al voorgelegd in de Spaanse club CACD Peñarroya.

Het ontwerp van de muurschildering werd intussen voorgelegd in de Spaanse club CACD Peñarroya. Daarbij werden ook getuigenissen over de migratie verteld door Spaanse Vilvoordenaars en opgenomen voor het reminiscentie-archief van de stad.

Het college van burgemeester en schepenen keurde recent ook de vergunningsaanvraag van het GO- onderwijs goed om op het internaatsgebouw op de Horteco-site een werk van internationaal vermaard Portugees street-artkunstenaar Bordalo II te plaatsen. Hij werkt met graffiti en verschillende materialen om reliëf te creëren in zijn kunstwerken. Vaak is het thema een dier met kleurrijke aspecten en aangezien de tuinbouwschool in heel de regio bekend is omwille van haar afdeling Dierverzorging, werd voor deze kunstenaar gekozen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.