Nieuwbouwvleugel telt na jaar nog steeds maar één bewoner: “Financiële wurggreep bedreigt Homevil”

De nieuwbouwvleugel van Homevil werd begin vorig jaar voltooid en telt vandaag welgeteld één bewoner.
Lukas De nieuwbouwvleugel van Homevil werd begin vorig jaar voltooid en telt vandaag welgeteld één bewoner.
Ellenlange wachtlijsten in de zorg, maar de nieuwbouwvleugel van Homevil, een opvang voor zwaar zorgbehoevenden, staat na een jaar nog steeds leeg. “Door de kafkaiaanse aanpak van de Vlaamse administratie moeten mensen met een zware beperking hun plan trekken. Tegelijkertijd wordt Homevil in een financiële wurggreep gehouden, omdat ze haar leningen moet afbetalen en personeel bekostigen zonder inkomsten van nieuwe bewoners”, haalt burgemeester Hans Bonte (sp.a) uit.

Homevil vangt zo'n 38 mensen op in haar wooncentrum en nog eens 20 personen in dagopvang. Met 600.000 euro subsidies van het Vlaamse VIPA-fonds en nog eens 600.000 euro van de instelling zelf en de stad Vilvoorde werd vorig jaar een nieuwbouw gerealiseerd met acht plaatsen voor mensen met een zware handicap. Maar momenteel telt die nieuwe vleugel één bewoner. 

Kafka

Volgens burgemeester Bonte - die maandagavond tijdens de gemeenteraad zwaar uithaalde - de schuld van het ‘Persoonsvolgend Budget’ (PVB). Doordat de Vlaamse overheid het zorgbudget niet meer rechtstreeks aan instellingen betaalt maar via het Persoonsvolgend Budget (PVB) aan personen, die hiermee naar eigen keuze zorg kunnen ‘kopen’, moeten de zorgbehoevenden, die willen opgenomen worden in een instelling, eerst dit budget binnenrijven. Maar daar knelt het schoentje. “Door de warboel en kafkaiaanse aanpak bij de bevoegde Vlaamse administratie zijn er momenteel naar verluidt 15.000 wachtenden op dit PVB, waardoor er zich -ondanks de grote nood aan opvang- bij Homevil nauwelijks kandidaten kunnen aanbieden.”

Bonte verweest ook naar de historische achterstand van de welzijnsvoorzieningen in Halle-Vilvoorde, die dringend een oplossing eist.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.