Nieuw stadsdeel 4 Fonteinen verwelkomt eerste bewoners in 't Sas

Burgemeester Hans Bonte overhandigt de sleutels aan de eerste bewoonster, Inne De Swaef.
Lukas Burgemeester Hans Bonte overhandigt de sleutels aan de eerste bewoonster, Inne De Swaef.
De eerste bewoners van 't Sas, het eerste appartementsgebouw binnen de ontwikkeling van de site 4 Fonteinen, hebben gisteravond uit handen van burgemeester Bonte officieel hun sleutel gekregen. Daarmee is een belangrijke stap gezet binnen de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel aan het water. Intussen denken de stad en Vilvoorde Development samen na over mogelijke initiatieven om op korte termijn de site nog meer te laten leven.

"Met de komst van de eerste bewoner van 't Sas krijgt wonen aan het water een concreet gezicht", zegt burgemeester Bonte. "Een nieuwe, belangrijke stap wordt gezet in de ambitie om van Watersite een aantrekkelijk woon- en werkgebied te maken: de stad werkt samen met haar partners verder aan de realisatie van een fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde, de invulling van het openbaar domein krijgt meer en meer vorm en er wordt geïnvesteerd in buurtwerking en vrije tijd met De Loods en De Kruitfabriek."


De naam 't Sas naam verwijst naar een sas dat zich vroeger op de site bevond. Het gebouw ligt tussen twee waterstromen, langsheen een plein en een park. 't Sas telt in totaal 138 appartementen en een commerciële ruimte.


Naast de reeds gerealiseerde Kruittuin, Beeldentuin en De Kruitfabriek werkt Vilvoorde Development N.V., de ontwikkelaars achter 4 Fonteinen, in samenwerking met de stad Vilvoorde aan de verdere invulling van de site. Er werd een werkgroep opgericht die nadenkt over welke functies en zones reeds tijdelijk in het stadsdeel kunnen verschijnen, nog vooraleer de hele buurt gebouwd is.


"Niet alleen de nieuwe bewoners van 't Sas zullen van deze tijdelijke initiatieven kunnen genieten, maar ook de Vilvoordenaars die in de ruimere omgeving wonen", vertelt Klaas Lombaert, programmamanager 4 Fonteinen. "Die combinatie zal ervoor zorgen dat mensen in 4 Fonteinen niet alleen wonen aan het water, maar ook ontmoeten, ontdekken en ontspannen in dit nieuwe, groene stadsdeel aan het water". De tweede fase van 't Sas zal tegen het eind van het jaar opgeleverd zijn. (DBS)