N-VA onthult kieslijst: Weyts en Francken als speerpunten

Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai krijgt derde plaats op de Kamerlijst

N-VA stelde de topkandidaten voor de Vlaamse en federale strijdplaatsen in Vlaams-Brabant voor.
Lukas N-VA stelde de topkandidaten voor de Vlaamse en federale strijdplaatsen in Vlaams-Brabant voor.
N-VA wil absoluut de grootste partij van Vlaams-Brabant blijven en trekt met een diverse lijst naar de verkiezingen van 26 mei, aangevoerd door Ben Weyts en Theo Francken. “Weyts en Francken: dat werkt. Ons aanbod aan de Brabanders is duidelijk”, klonk het zelfverzekerd bij de voorstelling. Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai krijgt de derde plaats op de Kamerlijst.

Aan het kanaal in Vilvoorde gooide N-VA haar troefkaarten voor de komende verkiezingen op tafel. De Vlaams-nationalisten willen in mei opnieuw de grootste partij van Vlaams-Brabant worden. Lijsttrekkers Ben Weyts (Vlaams) en Theo Francken (Kamer) moeten daarvoor zorgen, aangevuld met vaste waarden en nieuwkomers.

In de Kamer valt vooral de naam van Darya Safai op. De Iraanse vrouwenrechtenactiviste uit Wemmel, in oktober nog lijstduwer op de provincieraadslijst, staat daar op drie. “Ik strijd al lang voor vrouwenrechten en een harmonieuze samenleving. Gelijkheid en integratie zijn mijn dada’s. Ik hoop dat het mij lukt om dat engagement ook in de Kamer verder te zetten.” 

Nieuwkomers

Ook de vijfde plaats is voor een nieuwkomer: de Leuvense onderneemster Katrien Houtmeyers stapte vorig jaar in de politiek en is gemeenteraadslid in de provinciehoofdstad. De tweede plaats gaat ook naar een vrouw, Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik. Pensioenspecialist en Kamerlid Jan Spooren uit Tervuren krijgt plaats vier, Lieve Maes uit Zaventem staat op vijf. Zij maakt de overstap van het Vlaams parlement. Haar Vlaamse collega Peter Persyn verhuist ook naar het federale niveau. Hij wordt eerste opvolger. Tweede opvolger is Sigrid Goethals, eerste schepen in Asse. Luc Deconinck, de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, zal de Kamerlijst duwen.

Op de Vlaamse lijst gaan de eerste vier plaatsen naar gevestigde waarden. Minister van Mobiliteit Ben Weyts staat aan kop, gevolgd door Vlaams parlementslid Nadia Sminate uit Londerzeel en haar collega’s Lorin Parys, ook N-VA-ondervoorzitter, en Piet De Bruyn uit Rotselaar. Op de vijfde plaats staat huidig Kamerlid Inez De Coninck. Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem krijgt plaats zes. Claes werkt als raadgever op het kabinet-Weyts en stond in 2014 nog op de Kamerlijst. Kersvers Vlaams parlementslid Elke Wouters uit Grimbergen staat op plaats 7, Vlaams parlementslid Willy Segers uit Dilbeek is lijstduwer. Opvolgers zijn Arnout Coel uit Lubbeek en Veerle Geerinckx, de burgemeester van Zemst.

Theo Francken mocht de kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen. Hij is 41 jaar geworden.
Lukas Theo Francken mocht de kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen. Hij is 41 jaar geworden.

N-VA haalde in 2014 in de kieskring Vlaams-Brabant iets meer dan 28 procent in de Kamer, op het Vlaamse niveau was dat bijna 30 procent. Ook nu wil de partij de grootste blijven. “Ik denk dat we er de voorbije legislatuur in geslaagd zijn om te bewijzen dat we het verschil kunnen maken”, zei Weyts. “We konden nu ook veel meer ervaring op de lijsten zetten.” 

Groene kaart

N-VA wil in Vlaams-Brabant vooral inzetten op mobiliteit, maar ook klimaat en milieu zijn belangrijk volgens Theo Francken. “In onze provincie heeft het groene altijd in het DNA van de partij gezeten. Vlaams en groen, dat werkt. Dat heeft niks te maken met een soort negationisme, maar met een positief verhaal.”

De jarige Theo Francken werd door partijgenoot Ben Weyts overigens nog getrakteerd op een ‘gepersonaliseerde’ taart met daarin een cartoon met een twitterende Francken verwerkt.

De verjaardagstaart van Theo Francken.
Lukas De verjaardagstaart van Theo Francken.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.