Massale belangstelling voor uitvaart van Frederik Vanclooster

De stad Vilvoorde en de VUB openden een rouwregister.
Baert Marc De stad Vilvoorde en de VUB openden een rouwregister.
Onder massale belangstelling is zaterdagnamiddag in het crematorium Daelhof in Eppegem (Zemst) de uitvaartplechtigheid gehouden voor de 21-jarige Frederik Vanclooster. Tijdens nieuwjaarsnacht verdronk hij in het kanaal Brussel-Schelde vlakbij De Kruitfabriek aan de Steenkaai in Vilvoorde waar hij in de uren voordien aanwezig was op een fuif. 

De uitvaart was een twee uren durend ontroerend gebeuren gevuld met vaak aangrijpende en moedige getuigenissen van onder meer de ouders, de zus en vrienden. “Het was indrukwekkend mooi, open, en kunstzinnig. Het was de warmste uitvaart die ik ooit bijwoonde", aldus Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) na afloop. Naast de twee aula's van het crematorium kon de uitvaart ook bijgewoond worden in de volledig gevulde centrale hal. 

Nog dezelfde dag van de verdwijning van Vanclooster werd onder coördinatie van de Cel Vermiste Personen in Vilvoorde een grote zoektocht op touw gezet waaraan heel wat vrijwilligers hun medewerking verleenden. Ook het kanaal werd doorzocht met sonarboten en duikteams. Het was uiteindelijk een duikteam van de brandweer van Vilvoorde die afgelopen zondag zijn lichaam in het kanaal aantrof op zo'n 30 meter van De Kruitfabriek. Het parket vermoedt dat de jongen door een ongelukkige val in het water belandde. 

De stad Vilvoorde en de VUB, waar Vanclooster Computerwetenschappen studeerde, openden een rouwregister. Vilvoorde benoemde hem postuum tot stadsambassadeur en droeg de titel die een maand voordien aan zijn ouders - de VRT-journalisten Lucas Vanclooster en Kristien Bonneure - was toegekend aan hem over. Het stadsbestuur wees hierbij op het feit dat Frederik symbool staat voor warmte en solidariteit en verwees onder meer naar zijn engagement als leider binnen de AKABE-scouts voor jongeren met een handicap.