Lage-emissiezone nu ook voor Vilvoorde?

file viaduct van Vilvoorde
Baert Marc file viaduct van Vilvoorde
Verschillende steden en gemeenten volgen het voorbeeld van Brussel en Antwerpen in het creëren van een lage-emissiezone. Zo volgt ook Gent binnenkort. In Vilvoorde is het nog niet meteen aan de orde, al bekijkt het bestuur wel hoe ze het CO2-probleem en de mobiliteitsproblematiek kunnen aanpakken.

Momenteel loopt een onderzoek naar mobiliteit in Vilvoorde. Zowel de verzadiging als de uitstoot zijn een pijnpunt. Op korte termijn ziet Vilvoorde vooral de ring, met name het viaduct boven Vilvoorde en Machelen als probleem. “Al het zwaar verkeer dat die helling op trekt, dat is uitstoot van verkeer in het kwadraat”, klinkt het bij Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde. Een eerste stap zou een snelheidsbeperking van 90 per uur moeten zijn volgens hem. “Dat is makkelijk af te dwingen met ANPR-camera's. De verkeersborden staan er al lang maar wie houdt er zich aan? Ofwel is het met 5 ilometer per uur in de file staan ofwel vlammen ze erover. Het zou meer dan een slok op de borrel wegnemen aan uitstoot.”

Brussel gaat de LEZ ook uitbreiden en dat zal volgens Bonte ook gevolgen hebben voor Vilvoorde. Aan de ene kant wil Vilvoorde geen sluipweg voor zwaar verkeer rond Brussel worden. Aan de andere kant is een LEZ voor Vilvoorde niet ideaal wat bereikbaarheid betreft. Die bereikbaarheid is dan weer op te vangen door de ringtrambus. Het lopende onderzoek moet uitkomst bieden tegen de zomer van 2020.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter Usewils

    Grappig dat er nog steeds geprobeerd wordt om met boetes diverse problemen aan te pakken. De politiek bewijst al jaren dat ze hun geldzaken toch niet onder controle krijgen . En een LEZ in België zal nooit iets uithalen in Europa; zeker niet als alle oudere wagens een 2de leven blijven krijgen via de export. Kom met oplossingen aan de bron en doe het op grote schaal; de rest is een pleister op een tumor.