Kordater beleid nodig, straatbeeld mag ook wat levendiger

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN VILVOORDE

De situatie is misschien al ooit slechter geweest maar er zijn nog steeds plaatsen waar het - vooral als vrouw - in het donker niet aangenaam toeven is. Dat hangt ook samen met nog zo'n veelgehoorde klacht: het nog steeds 'doodse' straatbeeld, vooral 's avonds dan.

"Vilvoorde is niet onveiliger dan steden van vergelijkbare grootte, maar heeft duidelijk een kordater beleid nodig om de veiligheid te garanderen die inwoners verwachten", zegt Peter Van Kemseke van oppositiepartij CD&V. "Vorig jaar namen een aantal misdrijven zoals woninginbraken, drugsbezit en zedenfeiten opnieuw toe. Een derde van onze inwoners mijdt bepaalde plekken omdat ze er zich niet veilig voelen en slechts 15% van de Vilvoordenaars vindt dat kinderen veilig kunnen rondfietsen in de stad. Tegelijk moet meer geïnvesteerd worden in het buurtleven en een beter onderhoud van de wijken: ook dat versterkt het veiligheidsgevoel."

"Bepaalde buurten geven inderdaad niet onmiddellijk een sterk gevoel van veiligheid", geeft lijsttrekker Jan Anciaux van meerderheidspartij N-VA toe. "Dat het aantal drugdelicten de laatste jaren sterk is toegenomen, zal hier zeker niet vreemd aan zijn. We vinden het dan ook erg jammer dat bepaalde wijkpolitiekantoren hun deuren hebben moeten sluiten. Extra camera's op die plekken zijn nodig. We willen naar de toekomst toe ook meer inzetten op Buurtinformatienetwerken."

"Het onveiligheidsgevoel wordt ingegeven door het onverzorgd straatbeeld in alle wijken, het gebrek aan zichtbaarheid van de politie in het straatbeeld, een afwezige wijkagent en gemeenschapswachten die wat doelloos rondslenteren in de stad", stelt Alain Van Hende van oppositiepartij Vilvocraten onomwonden. "Tevens is er een gebrek aan sociale cohesie in vele wijken, vaak door een scheefgetrokken sociale mix. Van al die punten moet dus dringend werk worden gemaakt."

"Een goed onderhoud en afgestemde straatverlichting kunnen helpen om overlast en vandalisme te voorkomen", zegt lijsttrekker Jurgen Van Duyse (Vlaams Belang). "We moeten daarnaast optreden tegen élke vorm van criminaliteit. Voor kleinere feiten kan het bestuur teruggrijpen naar GAS-boetes. Politiemensen moeten maximaal de straat op en we pleiten ook voor meer patrouilles in burger. Vlaams Belang wil ook de functie van wijkagent opwaarderen. (DBS)

Volgens Vlaams Belang moeten politiemensen maximaal de straat op en moeten er meer patrouilles in burger komen.
Lukas Volgens Vlaams Belang moeten politiemensen maximaal de straat op en moeten er meer patrouilles in burger komen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.