Katje eindelijk gered nadat ze zes dagen vastzat in boom zonder eten of drinken

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In Vilvoorde zat al sinds zaterdag een kat 15 à 20 meter hoog in een boom waar ze niet meer uit durfde. Bewoners van het appartementscomplex waar de boom staat, hadden alles geprobeerd om het dier naar beneden te krijgen. Zonder resultaat. Ook de brandweer kon niet helpen, omdat ze de boom niet vanop de straat konden bereiken. Uiteindelijk sprong het beestje zelf uit de boom, nadat een klimmer boven haar was geraakt.

Het hart van dierenvrienden in en rond de Bavaylei in Vilvoorde brak de afgelopen dagen. Sinds zaterdag zat daar een zwart katje in een hoge boom van een grote gemeenschappelijke tuin aan de achterkant van een appartementsgebouw. “Het is echt hartverscheurend dat constante gemiauw. Het gaat gewoon door merg en been elke keer als je op uw terras zit”, zeggen bewoonsters Betty De Winter en Fanny Smeyers.

De kat Nessie zit al zes dagen 15 à 20 meter hoog in een boom zonder eten of drinken.
Dimitri Berlanger De kat Nessie zit al zes dagen 15 à 20 meter hoog in een boom zonder eten of drinken.

Diverse – bescheiden pogingen – om het diertje eruit te halen, mislukten. “Daarstraks is Roland, de man van een vriendin, nog tot acht meter hoog geraakt met een ladder en heeft daar eten achtergelaten om ze te proberen lokken. Ze gaf een aanzet om naar beneden te komen, maar kroop dan terug naar boven, zelfs nog zes meter hoger. De brandweer is ook komen kijken. Zij zeggen dat ze hier niet stabiel met hun ladderwagen kunnen staan en dus kunnen ze niks doen”, klinkt het.

Nessie is de naam van de kat, zo blijkt. “Zo hebben we ze vroeger toch al een paar keer horen noemen. Ze moet dus van hier in de omgeving zijn. Het is ongelooflijk dat we nog niks van de eigenaar gehoord of gezien hebben.”

Bewoonster Betty De Winter en Linda Moreels van vzw Nine Lives.
Dimitri Berlanger Bewoonster Betty De Winter en Linda Moreels van vzw Nine Lives.

Extreme hitte

Linda Moreels van de vzw Nine Lives werd er ook bij geroepen. Zij oordeelt minder streng. Volgens haar kan de kat vanuit een straal van twee kilometer komen. “Dan kan het best dat de eigenaar geen idee heeft waar zijn of haar kat uithangt.”

De dierenvriendin probeerde donderdagmorgen nog de kat met tonijn en sardientjes naar beneden te lokken. “In de hoop dat haar honger groter is dan haar angst om naar beneden te komen. Ze zit wel misschien al iets te hoog om het voedsel te ruiken. Het is zoals vaak ook bij mensen: ze durven wel naar boven klimmen, maar dan wel niet meer naar beneden afdalen. Mogelijk was het dier ook door iets of iemand opgejaagd.”

Intussen had de kat al een paar dagen extreme hitte te verduren gekregen. “Ze zal wel uitgedroogd zijn en fel verzwakt. Daarom dat ze ook wat minder miauwt nu. Het zal zaak zijn om als we ze er toch uit krijgen ze meteen te vangen en naar de dierenarts te brengen. Het is nog een geluk dat ze een beetje beschermd is door het gebladerte en niet in de volle zon zit.”

Kat in boom Vilvoorde Bavalei
Dimitri Berlanger Kat in boom Vilvoorde Bavalei

Klimmer kan katje uit boom redden

“We zijn echt ten einde raad”, zuchten Betty en Fanny. “Wij moeten echt de knop omdraaien en niet meer op dat gemiauw letten. Een mens wordt er anders ‘mottig’ van. Je zou denken: het is toch maar een kat. Maar geen enkel dier verdient zoiets. Het is al verwonderlijk dat ze nog in leven is bij deze temperaturen.”

Linda lanceerde donderdag een oproep op HLN.be naar mensen die zouden kunnen helpen, en werd de hele dag overstelpt met telefoontjes van mensen uit heel Vlaanderen die hun hulp aanboden. Dat liep wel niet altijd van een leien dakje. Een vrijwilliger kwam nog met een langere ladder aandraven, maar het vermoeide dier toonde zich agressief en kroop zelfs nog zes meter hoger.

“Het was duidelijk dat we boven haar moesten geraken”, zegt Moreels. “We hebben zelfs nog overworden om een drone in te zetten om het dier uit de boom te jagen. Uiteindelijk is een boomklimmer erin geslaagd om boven de poes te geraken. Daardoor overwon ze haar vrees en sprong uiteindelijk zelf uit de boom.”

De kat is wel meteen weggelopen nadat ze uit de boom sprong. Linda Moreels zou ze graag nog vangen zodat ze na zes dagen zonder voedsel en drinken kan onderzocht worden door een dierenarts.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DONALD BORREMANS

  als iedereen daar gaat staan op kijken komt ze er zeker (uit zichzelf) niet uit !

 • Jan Van Gent

  Blijkbaar staan er tussen de reacties toch veel waar dat een kat te min voor hun is ze zouden zich moeten schamen moesten ze zelf eens zonder eten en drinken komen te zitten denk dat ze dan wel anders zullen roepen. Het belangrijkste is dat het dier er uit is en dat het naar huis zal zijn gelopen om te eten en vooral te drinken.

 • linda sleyp

  Zoveel tamtam voor een kat. Ze was er zelf ingekropen en ze is er uiteindelijk toch ook zelf uitgekomen. Waar is nu het probleem

 • Linsey Baten

  Erg dat men de brandweer veroordeeld. Ten eerste is dit geen taak voor hun en ze zijn wel degelijk geweest. Volgens een meneer hier zijn het sukkels en dat ze een grotere ladder moeten gebruiken. Wat als ze bezig zijn en u huis staat in brand gaan het dan ook sukkels zijn omdat ze niet in tijds bij u zijn.

 • jan swaenen

  Eindelijk iets positiefs om te lezen. Wordt soms misselijk van al de moorden,vluchtmisdrijven,messteken,granaten en mensensmokkelaars. Goed gedaan!!