Kapper van de sterren bergt schaar op

ZELFS CLAUDIA SCHIFFER EN KATE MOSS ZATEN BIJ PAUL IN DE STOEL

Paul in zijn kapsalon. Na vandaag hangt hij de schaar aan de haak.
Baert Paul in zijn kapsalon. Na vandaag hangt hij de schaar aan de haak.
Kapper Paul Van Zandijcke (64) hanteert vandaag voor het laatst de schaar in zijn kapsalon in de Leuvensestraat. Na een rijkgevulde carrière - Paul nam zelfs topmodellen als Claudia Schiffer en Kate Moss onder handen - is het nu welletjes. "Het is tijd voor de kinderen en de kleinkinderen, al zullen er eerst wel nog traantjes vloeien."

De klanten die vandaag nog een afspraak konden versieren, zitten voor de allerlaatste keer in de kappersstoel van Paul. "Ik heb een geslaagde carrière uitgebouwd", blikt hij terug. "Ik heb er alles uitgehaald wat ik eruit kon halen. Eigenlijk wou ik nog wel even doorgaan, maar vorig jaar is mijn vrouw overleden na een slepende ziekte. En mijn twee kinderen en zeven kleinkinderen vonden ook dat ik genoeg bewezen had. Zij komen nu voor mij op de eerste plaats. Dat wordt mijn nieuwe full-time job. (lacht)"

Paul nam heel wat BV's 'onder handen', zoals hier voormalig Miss België Stephanie Meire.
RV Paul nam heel wat BV's 'onder handen', zoals hier voormalig Miss België Stephanie Meire.

Miss België

Maar niet voor we zijn carrière nog even overschouwen. Na zijn vakopleiding wilde Paul zijn kunnen perfectioneren, en zo werd hij de leerling van klinkende namen uit het wereldje, zoals Alexandre de Paris en Vidal Sassoon. In de jaren 90 ontfermde hij zich al over de kapsels van Miss België-finalistes, en van talrijke modellen tijdens modeshows in het hele land. In diezelfde periode verzorgde hij ook de haartooi van heel wat BV's en VIP's, onder wie Lynn Wesenbeek, Véronique De Cock, Stéphanie Meire en Joke Van de Velde. Maar ook Viktor Laszlo en zelfs internationale artiesten zoals Adamo en Eros Ramazzotti namen in de stoel van Paul plaats. "En dan heb ik ook The New Kids on the Block onder handen genomen bij hun bezoek aan het Sportpaleis."


Maar ondertussen hield Paul ook zijn eigen salon open in Vilvoorde. "Op het hoogtepunt had ik er vijf personeelsleden in dienst. En dan nam ik daarnaast ook nog deel aan grote, internationale shows." Het meest tot de verbeelding spreekt evenwel zijn tijd bij een équipe die ingeschakeld werd in het kader van grote modeshows. "Zelfs het haar van topmannequins Claudia Schiffer en Kate Moss mocht ik onder handen nemen. En ondanks hun aura van supersterren viel dat heel goed mee."

Cadeautjestijd

Paul is intussen wel al jaren teruggekeerd naar de essentie: zijn eigen kapsalon. Maar ook dat stopt nu. "Ik ga het zeker missen", bekent hij. "Vooral die voldoening wanneer je klanten tevreden terug naar huis gaan. En ook het dagelijkse praatje met al die toffe mensen... Het is hier al een 'zottenkot' geweest. Iedereen wil nog eens langskomen en ze hebben ook allemaal een cadeautje bij. Ik word echt overstelpt, en dat doet mij wel iets. Zaterdag (vandaag, red.) zullen er zeker traantjes vloeien. Ik heb hier voor mijn klanten zelfs een boodschap opgehangen: 'Geen ciao of dag, maar tot ziens met de glimlach'."


En hoe zijn laatste dag er zal uitzien? "Ik ga gewoon werken, maar ik zal wel wat vroeger stoppen. En dan trek ik naar mijn kinderen en kleinkinderen voor een goeie babbel..."