Jeugdafdeling toneelkring De Violier brengt Circus Paspartout

toneel De Violier
Baert Marc toneel De Violier
Sander van Keer (26) en Kristof Nannan (47) zagen voor het eerst hun eigen werk op de planken vertolkt door een toneelgroep. Ze kregen twee jaar geleden het idee om samen zelf een stuk te schrijven en te regisseren. Dit weekend was het dan zover. “Ja, we waren twee stresskippen, maar hadden alle vertrouwen in de spelers en ze hebben dat goed gedaan”, zegt Sander tevreden.

26 spelers van de jeugdafdeling zetten het eerste stuk van Sander en Kristof neer op de planken van CC Het Bolwerk in Vilvoorde. Het stuk ging over circusdirecteur Rodolfo Paspartout die de fakkel doorgeeft aan zijn zoon Toni. Die laatste moet vanaf dan de leiding nemen over de knotsgekke bende afkomstig uit alle hoeken van de wereld: India, Italië, Spanje, en zelfs Limburg. Maar na een tijdje gebeuren er vreemde dingen... 

Ideeën projecteren

Het duo ging anderhalf jaar geleden op weekend in Wallonië en broedde daar op drie verschillende ideeën. “Daarmee zijn we dan naar onze toneelgroep gestapt en het idee rond het circus werd gekozen. Vervolgens deden we er een jaar over om het uit te schrijven en sinds oktober 2019 zijn we bezig met de repetities”, aldus Sander Van Keer. “Het moeilijkst van al was het overbrengen van onze ideeën naar de kinderen. Wij hebben het op een bepaalde manier in ons hoofd, maar kinderen hebben ook hun eigen fantasie en zien dat meteen levendig. Dat is natuurlijk normaal, maar dat maakte het wel een uitdaging om ons idee dan zo goed mogelijk naar hen over te brengen.”

Stress en trots

Hoewel ze zelf al jaren op de planken staan - Sander 18 jaar en Kristoff al 30 jaar - was het flink stresserend  om hun eigen stuk te zien. “Ik had heel veel stress. Niet dat we geen vertrouwen hadden in de spelers, integendeel, maar het is allemaal nieuw, spannend en je hebt het niet in de hand. De opluchting was groot, ze hebben dat super gedaan! Voor de tweede voorstelling op zondag ga ik weer zenuwachtig worden maar ik weet nu dat het goed komt”, zegt Sander opgelucht en trots. 

vlnr: Kristof Nannan, Sander Van Keer, Koen Leys; onderaan toneelspelertje Kobe Leys
Paul Peerlings vlnr: Kristof Nannan, Sander Van Keer, Koen Leys; onderaan toneelspelertje Kobe Leys