Exclusief voor abonnees

Jessika Soors (Groen): “Kinderen van Syriëstrijders zijn in de eerste plaats slachtoffer, de overheid moet hen terug thuis zien te krijgen”

Lijsttrekker voor Kamer kan teren op ervaring als deradicaliseringsambtenaar

Opvallend nieuw gezicht op de Groene kamerlijst voor Vlaams-Brabant: Jessika Soors (30). Vilvoordse, fan van het buitenleven en vooral bekend als de dereadicaliseringsambtenaar die mogelijke Syriëstrijders moest tegenhouden. Na 26 mei hoopt ze haar plaats in Vilvoorde te ruilen voor een zitje in het federaal parlement.
Groen gooit Jessika Soors in de verkiezingsstrijd in Vlaams-Brabant.
Vertommen Groen gooit Jessika Soors in de verkiezingsstrijd in Vlaams-Brabant.

Jessika Soors is zogezegd een groentje in de politiek. De campagne zijn meteen haar eerste stappen in de stiel. Maar na een gesprek van een uur hebben wij niet het gevoel dat we met een wit konijn praten. En toch, hoe lopen die eerste stappen? “Het gaat heel goed hoor”, zegt Soors. “Ik ben overal warm ontvangen en ik kan rekenen op de steun van een hele ploeg. Het zijn ook enorm boeiende tijden. Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van een nieuwe generatie die nu zijn stem laat klinken in de politiek. Mensen met een andere visie op bijvoorbeeld mobiliteit, migratie en klimaat.”

Waarom de keuze voor Groen?

“Dat is een logisch gevolg van mijn stijl en visie. Ik ben altijd heel geëngageerd geweest, de activist in de familie zeg maar. Ik heb in het derde leerjaar ooit deelgenomen aan een opstelwedstrijd voor de oudste klassen. Dat ging over uitsluiting en dat thema sprak me heel hard aan. Dat speelde ook toen ik koos voor Arabistiek en Islamkunde als studies. Verschillen overbruggen heeft altijd geboeid.”

Over verschillen gesproken: is de Vlaming racistisch?

“Nee, maar ik vind wel dat we te weinig met elkaar in contact komen. Mijn vader zou je niet snel op exotische reizen krijgen, dat sprak hem niet aan. Hij werkte ook in een klassieke ‘witte’ omgeving. Maar sinds hij vrijwilliger is in een rusthuis komt hij met alle nationaliteiten in contact. Zijn wereld is opengegaan en dat geeft hem een positievere kijk op onze samenleving. Contact maken en weten wat mensen bindt, is erg belangrijk.”

De Vlaming is niet racistisch. Al komen we veel te weinig met elkaar in contact

U werkte als dereadicaliseringsambtenaar jarenlang samen met de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a). Was sp.a geen logischere keuze?

“Ik heb heel lang goed samengewerkt met Hans Bonte en mijn werk in Vilvoorde heeft er mee voor gezorgd dat ik klaar was om deze stap te zetten. Ik had ook een klein hartje toen ik het nieuws moest brengen. Hans heeft wel even gevloekt, maar ook hij zag dat die keuze de juiste was. We kunnen nog altijd door dezelfde deur, er is geen kwaad bloed.”

De Syriëstrijders in Vilvoorde dan, wat hebt u uit uw werk met hen geleerd?

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ETIENNE BOECKX

  Volledig akkoord op voorwaarden dat enkel de kinderen worden terug gebracht. Zij kunnen hier ter adoptie worden aangeboden aan echtparen die geen kinderen kunnen krijgen.

 • lieve vanderstraeten

  kinderen moeten bij hun ouders blijven, een beetje respect voor de ouders die ge hun kinderen wilt afnemen.

 • Hedwig Jacobs

  Geen probleem die kinderen mogen zeker bij U thuis terug komen. Typisch Groen ze zijn zelfs nog niet verkozen en ze zeggen al wat we moeten doen en laten, van een ferme nek gesproken.

 • frank uittenhove

  Zorg eerst voor onze eigen mensen

 • Diane Van den Broeck

  Maar zeker niet laten opvoeden door de grootouders die hun eigen kinderen ook verknoeiden. Nee laat ze maar daar