Huis van het Kind opende vier peuterspeelpunten en antennepunten in Vilvoorde

peuterspeelpunten in Vilvoorde
Baert Marc peuterspeelpunten in Vilvoorde
Vilvoorde pakt uit met project KOALA, wat staat voor Kind-en Ouderactiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding. Dat is een project dat vier peuterspeelpunten omvat in Houtem, op het Kassei, in Far-West en nu ook in het centrum van Vilvoorde. Daarnaast worden die locaties ook de antennepunten van het Huis van het Kind.

Dinsdag vond de officiële opening van peuterspeel- en antennepunten plaats. Zowel burgemeester Hans Bonte als schepen voor Sociaal Beleid en Gelijke Kansen hielden een speech en bedankten ook Annick Tordeur, die haar schouders onder het hele project zette. Annick gaf een een woordje uitleg over de werking en stelde mascotte Pierre voor. Die laatste verwijst naar de pjeirefretters, zoals de bijnaam van de Vilvoordenaren luidt.

Gratis activiteiten

Ouders en hun peuters tot drie jaar kunnen terecht in de peuterspeelpunten van 9 tot 11 uur, telkens in een andere wijk. Daar zijn altijd activiteiten in thema voorzien, vertelt Annick: “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld cupcakevormen versieren met plasticine nu carnaval voor de deur staat. Deelnemen is trouwens gratis en inschrijven hoeft niet. Voor de ouders is er ook thee en koffie voorzien.” Drie van de vier punten waren al in gebruik sinds juni 2019, de officiële opening was pas dinsdag.

Annick Tordeur met mascotte Pierre.
Baert Marc Annick Tordeur met mascotte Pierre.

“Van 11 tot 12 uur worden de speelpunten telkens een antennepunt van het Huis van het Kind. Mensen die met vragen zitten rond opvoedingsondersteuning, kinderopvang, kraamzorg, onderwijs, vrije tijd en dergelijke kunnen dan telkens terecht op een plek in hun eigen buurt. Daarmee willen we het vooral laagdrempelig houden voor onze doelgroepen”, licht Annick toe.

Armoede stijgt elk jaar

Ze willen vooral maatschappelijk kwetsbare gezinnen helpen. In 2018 werd in Vilvoorde namelijk 18,2% van de kinderen in armoede geboren. “Het is eigenlijk een schande dat we dat moeten zeggen, maar de armoede stijgt elk jaar. Jammer genoeg worden steeds meer kinderen in armoede geboren”, aldus burgemeester Hans Bonte. Enkel in Tienen worden meer kinderen in armoede geboren. 

Op maandag kan je terecht in Den Dries in Houtem, op dinsdag in de Bergstraat 19 aan de Grote Markt, donderdag in dienstencentrum Kassei en vrijdag in dienstencentrum Far-West.

peuterspeelpunten in Vilvoorde
Baert Marc peuterspeelpunten in Vilvoorde
peuterspeelpunten in Vilvoorde: Burgemeester Hans Bonte (sp.a) met schepen Fatima Lamarti (sp.a)
Baert Marc peuterspeelpunten in Vilvoorde: Burgemeester Hans Bonte (sp.a) met schepen Fatima Lamarti (sp.a)