Grote projecten komen in het gedrang

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN VILVOORDE

Wat met de grote projecten na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan? Niet enkel Uplace komt daardoor in het gedrang maar ook de Vilvoordse plannen voor baanwinkels op de Renault-site en een nieuw ziekenhuis achter het station zijn helemaal terug bij af.

"De voormalige Renaultfabriek moet een hefboom worden voor de stadsvernieuwing Watersite", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). "'Watersite-Park' lijkt me dan ook een gepaste naam voor de toekomstige functie. Vooral op het vlak van grote handelszaken zoals supermarkten, elektrowinkels, tuincentra maar ook wat sport en recreatie betreft (bowling, sporthal, feestzaal,...) kent het snel groeiende Vilvoorde enorme behoeften."

"De situatie achter het station op de CAT-site - de voormalige Renaultparkings - moet dan weer dringend gedeblokkeerd worden. Daar moet een volledig nieuw stadsdeel verrijzen. Naast een reeks publieke voorzieningen - zoals het ziekenhuis en de politiekazerne - moet er ruimte komen voor hedendaagse economische activiteiten binnen een groen kader."

"Wij zijn onverbloemd voor de ontwikkeling van de CAT-site, inclusief de bouw van een nieuw en modern ziekenhuis en voor het creatief invullen van de Renault-site met handel, horeca en vooral ontspanningsmogelijkheden", zegt Jo De Ro (Open Vld). "We denken dan eerder in de richting van een cinema, een grote sportruimte in combinatie met een aantal winkelketens die nood hebben aan een grote grondoppervlakte en parking vlakbij de deur. Maar ook ruimte voor startende bedrijfjes die per sector geclusterd worden en elkaar kunnen versterken. Waarom bijvoorbeeld zoiets niet doen voor de mediasector?"

"Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan is vernietigd omdat de handelsoppervlakte in de Uplace-zone toeneemt", stelt Peter Van Kemseke van oppositiepartij CD&V. "Vilvoorde verzet zich tegen Uplace maar wil wel een eigen winkelcentrum met 'baanwinkels' op de vroegere Renaultsite. Niet logisch, want dat is toch ook concurrentie voor het handelscentrum? Machelen gaat nu zélf een gemeentelijk uitvoeringsplan uitwerken, allicht met een Uplace-light. Het volgende stadsbestuur heeft een zware opdracht: het moet zien, desnoods met een veto, dat Machelen niets beslist dat nadelig is voor Vilvoorde."

Reus vergelijken met dwerg

"Het gelijkstellen van Uplace met baanwinkels op de Renault-site is niet correct", vindt lijsttrekker Jan Anciaux (N-VA). "Dat is een reus vergelijken met een dwerg. Wij hopen dat de eigenaar van de vroeger Renaultfabriek in samenspraak met de stad een aantal grote baanwinkels en sportaccommodaties kan realiseren. N-VA wil er ook bedrijfjes die momenteel slecht gelokaliseerd zijn in een woonzone onderbrengen."

"De bouw van het nieuwe ziekenhuis zal meer afhankelijk zijn van de vorming van het ziekenhuisnetwerk, de keuzes binnen dat netwerk en het vrijkomen van Vlaamse subsidies, dan van een bouwtoelating."

"Deze site mag niet worden opgevuld met baanwinkels die extra mobiliteitsdruk en fijn stof zullen genereren", vindt Alain Van Hende (Vilvocraten) dan weer. "De baanwinkels zullen bijkomend de finale doodsteek zijn voor het handelscentrum. Wat het ziekenhuis betreft moet men zich de vraag durven stellen of een grondige renovatie en eventueel gedeeltelijke nieuwbouw op de huidige site niet eerder aangewezen. Het wegtrekken van het ziekenhuis buiten het stadscentrum zal namelijk ook een nefaste invloed hebben op het aantal bezoekers van onze binnenstad. Door de uitbouw van heuse ziekenhuisnetwerken is er mogelijk ook sowieso al geen nood meer aan een gloednieuw ziekenhuis buiten de stad."

"Wij zijn tegen een mini-Uplace maar voor een duurzame KMO-zone op die plek", stelt Fred Luyckx (Voluit Respect). "Ook een mobiliteitssite met milieuvriendelijke vervoersmiddelen moet onderzocht worden." (DBS)

De oude Renaultsite op de Schaarbeeklei. Hier zouden baanwinkels moeten komen.
Lukas De oude Renaultsite op de Schaarbeeklei. Hier zouden baanwinkels moeten komen.
Op de voormalige Renaultparkings, achter het station, zou een nieuw ziekenhuis moeten komen.
Lukas Op de voormalige Renaultparkings, achter het station, zou een nieuw ziekenhuis moeten komen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.