Grootkeukens Discount slaat opnieuw toe: uitbaters van Thais afhaalrestaurant opgelicht voor 6.000 euro.
“Het frustrerende is dat we niet eens kunnen procederen”

Karel Vandervorst in het nieuwe pand, klaar voor een keuken die dus niet meer komt.
Baert Marc Karel Vandervorst in het nieuwe pand, klaar voor een keuken die dus niet meer komt.
Karel Vandervorst, uitbater van het Thaise afhaalrestaurant ‘Leelavadee’ in Peutie, is samen met zijn vrouw de wanhoop nabij. Hij bestelde in juni 2019 een keuken bij Grootkeukens Discount ter waarde van 6.000 euro, maar heeft sinds oktober nooit meer iets gehoord van het bedrijf. “Het enige dat wél geleverd werd, is een rijstkoker. Van het verkeerde merk dan nog.” Het is overigens niet de eerste keer dat Grootkeukens Discount slachtoffers maakt op deze manier.

Karel baat sinds mei 2017 het Thaise afhaalrestaurant ‘Leelavadee’ uit in Peutie. “De zaak draaide goed en na een bepaalde tijd viel ons oog op een ander pand in dezelfde straat”, begint Karel z’n verhaal. “Dat pand trok onze aandacht omdat we daar boven onze zaak konden wonen. Aangezien we kozen voor een nieuw gebouw, opteerden we ook voor een nieuwe keuken. In juni 2019 belden we dus naar de firma Diamond Keukens en vervolgens gingen we bij hen langs, waar we een aantal toestellen aantroffen die zeker onze interesse opwekten. We zochten onder andere een dampkap, een industriële microgolfoven, een wastafel en een friteuse.”

“Aangezien de firma Diamond niet aan particulieren verkoopt en enkel met onderaanneming werkt, verwezen ze ons door naar Grootkeukens Discount in Brecht. Daarop stuurde die laatste een vertegenwoordiger langs die de offerte overnam. Hij gaf ons een korting van tien tot vijftien procent, muziek in onze oren. We ondertekenden de bestelbon en later betaalde ik een voorschot van ongeveer 500 euro.”

Volledig bedrag

Maar al snel had Karel door dat er iets niet pluis was. “De zaakvoerder verzocht me om toch de volledige som te betalen en verzekerde me dat hij na de betaling binnen de week zou leveren. Dat was volgens hem een gangbare manier in die branche. Uiteraard begonnen er belletjes te rinkelen, maar de werknemers die de renovaties uitvoerden, stonden ook al te wachten op het moment dat ze de keuken mochten installeren. Uiteindelijk heb ik de volledige som van 6.000 euro overgemaakt aan Grootkeukens Discount.”

De kans is klein dat Karel zijn geld ooit nog terugziet. We zitten met een vennootschap die in Engeland gevestigd is. Het is dus zeer moeilijk om dat bedrijf te dagvaarden. Je kan uiteraard procederen, maar dan is Karel nog veel meer geld kwijt

Advocaat Yves Noben

De betaling zorgde echter voor een keerpunt in het verhaal. “De maanden daarop probeerde ik de zaakvoerder dagelijks te contacteren. Hij vertelde me iedere keer opnieuw dat hij de week erna zou komen leveren, maar dat is niet gebeurd. Het enige wat hij nog heeft geleverd, is een rijstkoker van het verkeerde merk. Sinds oktober doet hij zelfs de moeite niet meer om zijn telefoon op te nemen. Dat is zo frustrerend!”

“Ondertussen heeft de firma Diamond het bedrijf Grootkeukens Discount van de lijst geschrapt, waardoor Grootkeukens Discount geen materiaal meer kan komen ophalen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen heeft ook al verschillende aangetekende brieven gestuurd, maar ook daar reageerde de zaakvoerder niet op. Na wat opzoekingswerk, kwam ik dan ook te weten dat de zaak ingeschreven staat in het Verenigd Koninkrijk.”

Geen proces

Op aanraden van Karels advocaat, diende Karel klacht in bij de politie. “Dat is het enige wat we kunnen doen.” En dat bevestigt ook zijn adovcaat Yves Noben. “De kans is klein dat Karel zijn geld ooit nog terugziet”, aldus Noben. “We zitten met een vennootschap die in Engeland gevestigd is. Het is dus zeer moeilijk om dat bedrijf te dagvaarden. Je kan uiteraard procederen, maar dan is Karel nog veel meer geld kwijt.”

Het enige wat we nu nog kunnen doen, is ons erbij neerleggen. Onze oude keuken zullen we mee moeten verhuizen naar het nieuwe pand. Met nog wat resterend geld heb ik een andere dampkap kunnen kopen. Die 6.000 euro die we kwijt zijn, had ik opzij gezet zodat we onze belastingen konden betalen. Dat geld zullen we dus opnieuw moeten sparen

Uitbater Karel Vandervorst

“Het enige wat we nu nog kunnen doen, is ons erbij neerleggen”, vertelt Karel verontwaardigd. “Onze oude keuken zullen we mee moeten verhuizen naar het nieuwe pand. Met nog wat resterend geld heb ik nog een andere dampkap kunnen kopen. Die 6.000 euro die we kwijt zijn, had ik opzij gezet zodat we onze belastingen konden betalen. Dat geld zullen we dus opnieuw moeten sparen.”

Andere slachtoffers

Het is niet de eerste keer dat Grootkeukens Discount als oplichter afgeschilderd wordt. In oktober 2019 werd ook Sasha Lachkar, de uitbater van Time-Out Sportsbar in sporthal De Ruffel in Wortegem-Petegem, slachtoffer van oplichting. Sasha diende eerst een voorschot te betalen van 1.900 euro, maar dat was voor Grootkeukens Discount niet voldoende. Het bedrijf eiste onmiddellijk de volledige som van 14.000 euro. Ook Sasha zag zijn keuken nooit geplaatst worden. 

In Genk sloeg Grootkeukens Discount vorig jaar toe, eveneens bij een Thais restaurant genaamd Kallaya Khamphu. Zij werden opgelicht voor een bedrag van 8.000 euro. 

Op Facebook regent het reacties op Grootkeukens Discount. “Hij is gewoon een gangster, charlatan en bedrieger” en “Foute boel, ver van wegblijven” zijn er maar enkelen van. 

Grootkeukens Discount was niet bereikbaar voor reactie.