Groen licht voor renovatie 242 woningen in Keiput

Sociale woonwijk in Houtem ondergaat komende acht jaar grondige metamorfose

De renovatiewerken in de Houtemse woonwijk zijn volop bezig.
Lukas De renovatiewerken in de Houtemse woonwijk zijn volop bezig.
De renovatiewerken in de sociale woonwijk van Houtem gaan binnenkort een nieuwe fase in. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen gaf groen licht aan de financiering van de renovatie van 242 woningen, bovenop de renovatie- en nieuwbouwwerken die begin 2018 al zijn opgestart. De werken zullen in totaal 8 jaar in beslag nemen.

De Vilvoordse Huisvestingsmaatschappij en het stadsbestuur hebben al een poos de handen in elkaar geslagen om de wijk Keiput in Houtem een nieuwe toekomst te geven. De bedoeling is dat deze ‘groene wijk’ een forse upgrade krijgt. Een reeks oude en versleten woongebouwen worden vervangen door 6 nieuwe panden. Hierbij worden 94 appartementen afgebroken en worden er 76 nieuwe gebouwd.

Gefaseerde aanpak

De eerste fase van het ambitieuze project is al een tijdje aan de gang. “Door een gefaseerde aanpak wordt de woonzekerheid van de gezinnen gegarandeerd: ze moeten pas verhuizen als de nieuwbouw is gerealiseerd”, vertelde burgemeester Hans Bonte (sp.a) eerder al. “Een en ander heeft dan ook heel wat voorbereiding gevergd.”

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen gaf nu ook groen licht aan de financiering van de renovatie van 242 woningen. “Bij het merendeel van die woningen gaat het om totaalrenovaties”, zegt schepen van Woonbeleid en Duurzaamheid Peter Van Kemseke (CD&V). “Nu de financiering rond is, kan de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting beginnen met de aanbestedingen. Als alles vlot verloopt, gaan de eerste werken van start in de eerste helft van volgend jaar.”

Duurzaamheid

Volgens Van Kemseke staat duurzaamheid centraal in de renovatiewerken. “Klimaatbeleid en sociaal beleid gaan wat mij betreft hand in hand. Het renoveren van oude, slecht geïsoleerde sociale woningen is een win-winsituatie: de CO2-uitstoot daalt, want we pakken woningen aan met een hoge CO2-uitstoot, en we verminderen tegelijk de energiearmoede in onze stad. 1 op de 5 Vlaamse gezinnen leeft in energiearmoede, dat is onaanvaardbaar. Als de energierekening daalt, scheelt dat al een pak in de portemonnee.’

Het centrale Rodenbachplein wordt ook heraangelegd. Dit wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid en door stad Vilvoorde. Hierbij wordt de voetbalkooi verplaatst naar een andere locatie in de wijk. Met de opwaardering van het plein wil men de sociale omgang tussen de bewoners bevorderen.

Leefbaarheid verzekeren

De wijk in Houtem wordt soms bestempeld als een van de laatste té grootschalige woonprojecten uit de huisvestingsgeschiedenis van Vlaanderen. “Door te investeren in nieuwe sociale woningen die aan alle duurzaamheidskenmerken voldoen en meer kwaliteit in de publieke omgeving willen we de leefbaarheid van de wijk ook in de toekomst verzekeren. Er zullen ook nog maar zo’n 480 woningen overblijven in plaats van de huidige 500”, aldus Bonte.

De wijk die tot voor een paar jaar geregeld negatief in het nieuws kwam omwille van drugs, criminele bendes, vandalisme en overlast, heeft die kwalijke reputatie intussen ook deels van zich afgeschud.

Een reeks oude en versleten woongebouwen worden vervangen door 6 nieuwe panden.
Lukas Een reeks oude en versleten woongebouwen worden vervangen door 6 nieuwe panden.
Een reeks oude en versleten woongebouwen worden vervangen door 6 nieuwe panden.
Lukas Een reeks oude en versleten woongebouwen worden vervangen door 6 nieuwe panden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.