Fotokunstenaar King Norjeen stelt tentoon in Vilvoorde

Jeroen De Vlieger: bij zijn werken
Luc Verhoeven Jeroen De Vlieger: bij zijn werken
Jeroen De Vlieger (42) is werkzaam in de banksector, is fan van Millionaire, komt uit de muziekwereld en heeft een vrouw en twee kinderen (3 en 7). Daarnaast vult hij elk mogelijk beetje tijd met fotografie en bewerking. Op Halloween opende hij zijn expo in Vilvoorde.

Jeroen uit Vilvoorde stelt zijn werk tentoon boven de winkel van Corry Blaute. Zij baat Corry Blaute Cadeauwinkel en Thee-Sommelier uit in de Leuvensestraat. Hij gaat wekelijks bij haar langs voor thee en koffie en zo raakten de twee aan de babbel. “Zij had boven nog een hele verdieping vrij, de ideale plek om tentoon te stellen”, klinkt het. “Mensen die voor de expo komen ontvangt ze met thee en stuurt ze naar boven. Het is heel huiselijk dus mensen kunnen gerust in de zetel zitten en wat rondlopen.”

Jeroen De Vlieger: expo ruimte - Leuvensestraat 71
RV Jeroen De Vlieger: expo ruimte - Leuvensestraat 71

Donderdagavond viel de opening van de expo gelijk met de start van het lange weekend. Zestig mensen kwamen zijn werken bewonderen.

Twee thema’s

De expo is verspreid over twee ruimtes met elk hun thema. Zo wil hij in de eerste ruimte een maatschappelijke boodschap meegeven. “De dreiging wordt steeds rechtser. Dat heeft niet enkel ecologische maar ook economische gevolgen. Er heerst een negatieve ondertoon die intussen over heel de wereld waait.” In de tweede ruimte bevinden zich apocalyptisch geïnspireerde werken. “Ik ben op vakantie geweest in Normandië, de plek waar de landingen plaatsvonden. Het had emotioneel een zware impact op me. Het gaf me het gevoel te willen compenseren. Zo fotografeerde ik bijvoorbeeld een paar koeien in de wei. Daarbij voeg ik dan veel kleur, een tegengif voor die apocalyptische symboliek.” In die fase nam hij veel foto’s van bloemen die je terugvindt in de tentoonstelling. “Bij elke fase van het leven past een bepaald soort bloemen. De symboliek daarvan was een grote bron van inspiratie.”

Jeroen De Vlieger
RV Jeroen De Vlieger

De 31 werken zijn voornamelijk enkelvoudige prints op aluminium van A3 formaat. Daarnaast kan hij zijn ei kwijt op Instagram. “Ik werk continu op mijn iPhone. Ik wil alles letterlijk én figuurlijk constant in handen hebben. Alles wat ik momenteel maak, doe ik op dát toestel; de foto’s nemen, ze bewerken en ze online gooien.” Wie eens een kijkje wil nemen kan op zijn Instagram-account terecht, daar heet hij kingnorjeen, een anagram van King Jeroen.

20 jaar muziek

Komt hij je bekend voor? Dat zou wel eens kunnen. Hij vertoefde namelijk 20 jaar lang in de muziekwereld alvorens hij vorig jaar zijn oude passie hernam. Zo was hij zanger Elgran Delgado (Spaans voor lang en smal, Jeroen meet 2, 02 meter en weegt amper 75 kilogram, red.), bij Nunan. “Dat was heel intens en wij hebben ongelooflijk toffe dingen gedaan maar dat was dan gestagneerd. Daarna heb ik bij Dirty Vicky gespeeld. Dat ging van rockmuziek tot Nederlandstalige kleinkunst. We hebben zelfs voor De Ideale Wereld in de Kruitfabriek gespeeld. Maar het is moeilijk om altijd muzikanten te zoeken en de passie was uitgedoofd.

Jeroen De Vlieger
RV Jeroen De Vlieger

Krant & krijt

Heel vroeger bewerkte hij krantenfoto’s met krijt. “Ik ben meteen een doos gekleurd krijt gaan halen en weer aan de slag gegaan. Al is dat tegenwoordig meer digitaal”, vertelt Jeroen.

Hij werkte een jaar lang aan zijn collectie en deed dat op elk vrij moment: tijdens de middagpauze, op de trein, ‘s avonds wanneer hij thuis was... 

Ben je benieuwd naar zijn werken? Neem dan een kijkje op Instagram of ga met je eigen ogen eens een kijkje nemen boven Corry’s winkel in de Leuvensestraat 71 in Vilvoorde.

Jeroen De Vlieger - affiche expo MY EYES HAVE SEEN YOU
RV Jeroen De Vlieger - affiche expo MY EYES HAVE SEEN YOUReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.