Enorme torenkraan verrijst op Grote Markt

De indrukwekkende torenkraan in de bouwput op de Grote Markt heeft een giek van wel 65 meter lang.
Foto Lukas De indrukwekkende torenkraan in de bouwput op de Grote Markt heeft een giek van wel 65 meter lang.
Een enorme torenkraan is zopas geïnstalleerd in het midden van de Grote Markt, en dat ging gepaard met het nodige spektakel. Tijdens de komende werkzaamheden moet de kraan helpen om de bouwput van de nodige materialen te voorzien.

De torenkraan heeft een giek van liefst 65 meter lang. Zo zal ze over de huizen die grenzen aan de Grote Markt kunnen bewegen. Om elk risico uit te sluiten, zal er echter nooit een last over de huizen heen vervoerd worden.


Om de torenkraan op te bouwen, werd eerst een mobiele kraan opgebouwd. Een torenkraan van dergelijke omvang vraagt ook om een stevige ondersteuning. Daarom leverden verschillende vrachtwagens grote betonblokken aan die via de mobiele kraan aan de torenkraan bevestigd werden. De draaiende vrachtwagens en het metaal dat met elkaar in contact kwam, veroorzaakten wel wat geluidshinder. De installatie is intussen afgerond en de Bergstraat opnieuw opengesteld voor verkeer. Nu start het bouwverlof waardoor er gedurende drie weken geen werken zullen plaatsvinden op de Grote Markt. Op maandag 31 juli hervatten de werkzaamheden volgens de planning. De torenkraan blijft staan tot eind november. (DBS)