Eerste steenlegging sport- en cultuurcomplex ‘.K’ in Koningslo: “Hopelijk kunnen we met dit gebouw weer minstens 50 jaar verder”

Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.
Marc Baert Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.
Op de Streekbaan staat al een metershoge betonnen constructie die de komst van het sport- en cultuurcomplex in Vilvoorde verraadt. Woensdag werd de - symbolische- eerste steen gelegd. Daarmee staat de grootste investering van deze legislatuur in de steigers. Het project ‘.K’ met een waarde van 8,5 miljoen euro zou eind februari 2021 klaar zijn.

“Het is hoog tijd dat dit project er komt. Koningslo is de tweede grootste wijk van Vilvoorde, heeft 8.000 inwoners en zowel de bewoners als de verenigingen hebben er gewoon nood aan”, klinkt het bij burgemeester Bonte (Sp.a). “Het vorige gebouw dat hier stond dateerde van einde jaren zeventig en was volledig op. Hopelijk kunnen we met dit gebouw weer minstens vijftig jaar verder!”

Het nieuwe project luistert naar de naam .K  en omvat een cultureel gedeelte met vergaderzalen, een polyvalente zaal en een sportief gedeelte met een sportzaal, een cafetaria en een ondergrondse parking met 54 plaatsen.

Matchen zaalvoetbal

De sporthal vervangt de aftandse ballon die er voordien stond met verve. Zo zal de sporthal met zijn 1.500 m2 de grootste van Vilvoorde worden waar zowel volleybal, badminton, basket als zaalvoetbal gespeeld kunnen worden. 

Via de foyer kunnen bezoekers zowel naar het sportgedeelte als naar de polyvalente zaal die 222 m2 groot zal zijn en eveneens beschikt over een toog. Een mobiele scheidingswand zorgt ervoor dat de ruimte op de verschillende noden van de verenigingen kan inspelen. Wie van sportwedstrijden wil genieten kan terecht op de tribune maar ook in de cafetaria voor 240 personen. Die bevindt zich op het verdiep en geeft via een groot raam inkijk op de sportzaal. 

Trefpunt Koningslo

“Momenteel huizen verschillende verenigingen op de voormalige kodaksite. Met de komst van dit moderne gebouw zal er opnieuw ruimte zijn voor toneel, dans, seniorenwerkingen en ander verenigingsleven dat Koningslo rijk is. Ook eetdagen en vergaderingen zijn hier mogelijk”, zegt schepen voor Sport en Cultuur Moad El Boudaati

Het kostenplaatsje voor het 5.608 m2 grote project bedraagt een slordige 8,5 miljoen euro. “Het is een grote investering maar het zal een duurzaam gebouw zijn en dat vraagt om dure installaties”, legt Hans Bonte uit. Zo maken ze gebruik van zonnepanelen, opvang van regenwater, duurzame isolatie en andere technieken om het gebouw zo energieneutraal mogelijk te houden. 

.K

De nieuwe naam .K, dat je uitspreekt als Punt K, kwam er na een rondvraag bij buurtbewoners, verenigingen en stadspersoneel. Het is een afkorting van Trefpunt Koningslo. Trefpunt staat voor de kruising tussen sport en cultuur en verwijst naar het verderop gelegen rondpunt ’t Voor.

De oorspronkelijke oplevering zou gebeuren eind januari 2021, maar door de impact van de coronamaatregelen verschuift dat naar eind februari 2021. Het bouwteam stelt alles in het werk om deze deadline te halen.

Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.
Marc Baert Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.
Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.
Marc Baert Eerste steenlegging nieuw CC en sporthal.